Economie

Energie en industrie helpen Wall Street vooruit

De Amerikaanse effectenmarkten zaten woensdag in de lift. Vooral de energie- en grondstoffensector trok de kar, mede onder invloed van een stijgende olieprijs. Verder waren grote industriële concerns in trek.

ANP
10 December 2008 21:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:53

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde tegen het slot een plus van 0,8 procent op 8764 punten. De breder samengestelde S&P 500 won eveneens 1 procent tot 897 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 1560 punten.Aluminiumproducent Alcoa was de sterkste stijger in de Dow met een koerswinst van 7,8 procent. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron wonnen respectievelijk 2,5 en 4,9 procent. Dat kwam doordat de olieprijs flink aantrok. Een vat van 159 liter ging voor bijna 44 dollar van de hand, een stijging van 4,5 procent.

De olieprijs steeg omdat oliegrootmacht Saoedi-Arabië liet weten dat het volgende maand flink minder produceert. Volgende week komt de organisatie van olie-exporterende landen OPEC weer bijeen. Verwacht wordt dat die de productie verder verlaagt.

Ook industriële fondsen deden goede zaken. De fabrikant van zware machines Caterpillar boekte een koerswinst van 2,9 procent. Vliegtuigbouwer Boeing zat 2,2 procent in de lift. De fabrikant van onder meer plakband en zelfklevende memobriefjes 3M werd 2,4 procent meer waard.

De autosector begon sterk aan de handel, maar moest in de middaghandel een flinke stap terug doen. De Amerikaanse regering wil de zieltogende automobielindustrie met een miljardenplan ondersteunen, maar woensdag bleek dat de Republikeinen in de Senaat waarschijnlijk niet zonder meer akkoord zullen gaan.

General Motors noteerde een verlies van 1,3 procent. Ford noteerde vlak, na eerder 5 procent lager te hebben gestaan. Beide fondsen waren evenwel met forse koerswinsten aan de handel begonnen.

Verder moesten de financiële fondsen een veer laten. Creditcardmaatschappij American Express was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel verloor 8,5 procent. De banken Citigroup en Bank of America moesten respectievelijk 2,6 en 1,8 procent terug.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,3025 dollar. Bij het slot van de beurshandel in Europa was de Europese eenheidsmunt 1,3015 waard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer