Amerikaanse senatoren morren over autowet
In de Amerikaanse Senaat bleek woensdag nogal wat weerstand te bestaan tegen een reddingsplan voor de zieltogende automobielindustrie. Veel Republikeinse senatoren lieten weten de voorstellen in de huidige vorm niet te steunen, waardoor onzeker is of het plan in stemming kan worden gebracht.
Als de regering de autobouwers niet uit de brand helpt, verliezen mogelijk 2,5 miljoen Amerikanen hun baan. Ook dreigt volgens politici en analisten een ’tweede kredietcrisis’ omdat autobedrijven honderden miljarden dollars aan schulden hebben die dan niet meer kunnen worden afbetaald.Het Witte Huis en de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben al ingestemd met het plan, dat voorziet in noodkredieten voor de grootste autobouwers. Maar de meerderheid van de Democraten in de Senaat volstaat niet om de noodwet zonder de steun van de Republikeinen aan te nemen.
Autoconcern General Motors heeft nog deze maand een extra kapitaalinjectie nodig en ook Ford wil de mogelijkheid om geld te lenen als zijn situatie volgend jaar verder verslechtert. De derde autofabrikant die om steun heeft gevraagd is Chrysler, dat sinds vorig jaar in handen is van een investeringsmaatschappij.
De drie bedrijven hebben om in totaal 34 miljard dollar aan noodkredieten gevraagd. Washington wil voorlopig niet verder gaan dan 15 miljard dollar. Aan de kredietmogelijkheid zijn strenge voorwaarden verbonden. De bedrijven moeten uiterlijk dit voorjaar met gedegen herstructureringsplannen komen.
Een speciale ’auto-tsaar’ gaat daarop toezien. Als de autobouwers niet snel of ingrijpend genoeg reorganiseren, kan hij de staatsleningen terugvorderen. Ook krijgt de overheid in ruil voor de steun belangen in de autofabrikanten. De bedrijven moeten ook zuinigere en milieuvriendelijkere auto’s gaan maken.