Conflict in coalitie over fusiestop mbo
De coalitiefracties van CDA en PvdA in de Tweede Kamer verschillen van mening over de vraag of er in de komende twee jaar wel of geen fusies mogen plaatshebben tussen regionale opleidingscentra (roc’s).
PvdA-Kamerlid Depla pleitte dinsdag, tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs, voor een tijdelijk verbod op fusies. Minister Plasterk heeft enkele weken geleden toegezegd dat er een fusietoets komt voor onderwijsinstellingen die willen samengaan. Het duurt echter nog twee jaar voordat deze toets wettelijk is geregeld. De fusietoets komt er omdat de overheid een eind wil maken aan de schaalvergroting in het onderwijs.Om te voorkomen dat onderwijsinstellingen de komende twee jaar alsnog snel fuseren, wil de PvdA een tijdelijk verbod op fusies. De partij richt zich daarbij op de roc’s, waarin voltijdse en deeltijdse middelbare beroepsopleidingen zijn ondergebracht. Volgens Depla hebben deze opleidingen de komende tijd hun handen vol aan de invoering van andere, onderwijskundige vernieuwingen.
Depla krijgt voor zijn pleidooi vooralsnog alleen steun van SP, GroenLinks en Verdonk. Laatstgenoemden zouden de fusiestop ook voor het voortgezet onderwijs willen laten gelden, maar daar voelt de PvdA niets voor.
De grootste coalitiepartner, het CDA, vindt een tijdelijke fusiestop voor roc’s te ingrijpend. Volgens het Kamerlid Biskop staan sommige centra juist sterker als ze samengaan. Zelfstandig voortbestaan van kleine instellingen kan volgens de CDA’er in sommige landelijke gebieden verschraling van het onderwijsaanbod betekenen.
Tijdens het debat bleek dat de CDA-fractie „meer begrip” heeft gekregen voor het pleidooi van minister Plasterk om basisschoolleerlingen op latere leeftijd te laten kiezen voor het vervolgonderwijs. De bewindsman zei vorige week dat hij het debat hierover wil heropenen.
De Tweede Kamer -ook het CDA- staat daar sceptisch tegenover, zo bleek uit de eerste reacties. De fracties willen voorlopig geen nieuwe stelseldiscussie meer. Dat was ook het advies van de commissie-Dijsselbloem, die dit voorjaar een rapport presenteerde over de onderwijsvernieuwingen in de afgelopen decennia. Het CDA gaat nu mee in het voorstel van de bewindsman om een onderzoek in te stellen om de problemen op een rijtje te zetten.
De Tweede Kamer zet woensdag de eerste termijn van de begrotingsbehandeling voort. Deze werd dinsdagavond tussentijds afgebroken vanwege het late tijdstip. De afhandeling van het debat staat voor donderdag gepland.