Kamer twist met VVD over lijstverbinding
De overige fracties in de Tweede Kamer zijn het faliekant oneens met het VVD-voorstel om lijstverbindingen bij verkiezingen voortaan onmogelijk te maken. „Dit lijkt een eenzaam avontuur. En dat moet ook maar zo blijven”, concludeerde GroenLinks-kamerlid Van Gent woensdag.
De VVD kwam met haar voorstel tijdens het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Volgens VVD-kamerlid Luchtenveld gaan lijstverbindingen ten koste van de evenredige vertegenwoordiging en de duidelijkheid. „Soms gaan partijen een lijstverbinding aan en komt er één in het college en de andere in de oppositie. Partijen moeten kiezen: of een gezamenlijke lijst, of apart de verkiezingen in. Kleine partijen moeten het maar zoeken in eigen kracht.”
Een lijstverbinding is een vorm van samenwerking tussen twee of meer partijen die wel apart campagne voeren en met afzonderlijke lijsten de verkiezingen ingaan, maar die elkaar helpen bij de verdeling van de restzetels. Zo kan een lijstverbinding tussen ChristenUnie en SGP ertoe leiden dat, in een situatie dat geen van beide genoeg reststemmen heeft voor een zelfstandige restzetel, een van beide die zetel toch in de wacht sleept doordat de reststemmen van beide partijen bij elkaar worden opgeteld.
Van de grote partijen benadrukte woensdag het CDA dat het in het kiesstelsel „respect wil tonen voor de kleine partijen.” SGP-kamerlid Van der Staaij: „Als de VVD meer zetels wil halen, kan zij beter een duidelijk verhaal voor de kiezer houden dan morrelen aan de lijstverbinding.”
De VVD maakt zelden of nooit gebruik van lijstverbindingen met andere partijen. De linkse partijen en de kleine christelijke doen dat regelmatig wel.