„Witte Huis stemt in met reddingsplan auto–industrie”
Democratische Congresleden en het Witte Huis van de vertrekkende president George Bush zijn het dinsdag in principe eens geworden over een reddingsplan voor de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten. Dat maakte de Democratische senator Carl Levin bekend.
Levin verwacht dat het voorstel snel naar het Congres wordt gezonden, mogelijk woensdag al. In het Congres hebben de Democraten het voor het zeggen, waardoor het waarschijnlijk is dat het reddingsplan wordt aangenomen. De Republikeinen zouden echter nog roet in het eten kunnen gooien, zodat de autobedrijven alsnog naar de 15 miljard staatssteun in de vorm van leningen kunnen fluiten.Ook uit de woorden van de woordvoerster van de president bleek dat het reddingsplan snel naar het Congres zal gaan. Dana Perino zei onder meer dat er „heel veel vooruitgang" was geboekt. Ze sprak van „de laatste hand leggen" aan het reddingsplan.
De overheid mag in ruil voor het reddingsplan een ’auto–tsaar’ aanwijzen, die de sector onder de hoede krijgt. De bedrijven moeten dan aan deze ’tsaar’ verantwoording afleggen. Deze afgevaardigde van de overheid mag tevens grote reorganisaties doorvoeren. Ook krijgt de overheid een flink deel van de aandelen van de bedrijven in handen.
General Motors (GM), Ford en Chrysler hadden gevraagd om 34 miljard dollar. Het aanzienlijk lagere bedrag is volgens de Democraten in ieder geval toereikend om de tijd te overbruggen totdat Barack Obama in januari Bush vervangt. Dan kan een nieuw reddingsplan voor de auto–industrie worden opgesteld.
GM en Chrysler kunnen door middel van de korte termijnleningen een faillissement voorkomen. Ford zegt niet direct liquiditeitsproblemen te hebben, maar wil wel graag krediet krijgen als de financiële situatie van het bedrijf verslechtert.