Zwembaden Rotterdam gaan bewaken met camera’s
De zwembaden in Rotterdam willen camera’s bij kleedkamers en andere risicovolle plekken ophangen om seksuele intimidatie te voorkomen. Ook moet het personeel strenger optreden en geen enkele overtreding op dit terrein meer accepteren.
Dat bleek woensdag bij de presentatie van een nieuwe campagne tegen seksuele intimidatie in zwembaden. „Deze campagne is eenvoudiger. Het personeel moet streng optreden, we willen lik-op-stukbeleid invoeren en voldoende mensen inzetten”, aldus F. Bijl, hoofd van de sector sportaccommodaties van de gemeente Rotterdam.
Na een reeks landelijke incidenten besloot Rotterdam in januari 2001 als eerste in ons land tot het project ”Samen zwemmen; Kan je ’t aan?” In samenwerking met het openbaar ministerie, de politie, de stichting Scala en de Rutgers Nisso Groep werden posters en flyers ontwikkeld. Het zwembadpersoneel kreeg een protocol waarin wordt beschreven hoe te handelen bij gevallen van seksuele intimidatie, aanrandingen en (bijna-)verkrachtingen. In het protocol is vastgelegd wanneer de politie moet worden ingeschakeld. Die had overigens toegezegd in voorkomende gevallen binnen een halfuur aanwezig te zijn.
Veel jongeren begrijpen echter het motto niet. Ze denken dat er vormen van geweld of racisme worden bedoeld of dat het gaat over het uithoudingsvermogen bij het zwemmen, zo blijkt uit een evaluatie. Het protocol is in twee jaar tijd slechts drie keer gebruikt. Twee keer ging het om een verzonnen verhaal.
Dat wil niet zeggen dat zich geen andere incidenten hebben voorgedaan. Uit onderzoek komt naar voren dat eenderde van de jongeren zich doelwit acht van seksueel getinte opmerkingen of handelingen. „Het gaat vaak om meisjes rond de twaalf jaar. Van hen geeft 61 procent aan wel eens te zijn lastiggevallen”, aldus Bijl. Volgens hem zijn er geen bepaalde etnische groeperingen hoofddader. Het betreft wel vooral jongeren van vijftien jaar of ouder uit het lager voortgezet onderwijs.
De jongeren geven zelf aan ook voorkeur te hebben voor een duidelijker en strenger optreden van het zwembadpersoneel. De huisregels worden aangescherpt. Seksueel getinte grapjes of aanrakingen zullen niet meer worden getolereerd. „Net zoals de badmeester direct iemand aanspreekt wanneer een jongere langs het bassin rent, moet dat ook in dergelijke gevallen normaal worden”, aldus Bijl.
Het zwembadpersoneel is positief over de gehouden campagne, maar vindt het protocol vrij ingewikkeld. Daarom moeten zij de komende tijd op cursus. Ook zal het onderwerp seksuele intimidatie een vast agendapunt worden bij het werkoverleg. Met de politie zal worden overlegd over de invoering van een protocol met betrekking tot agressie. Van de politiek willen de zwembaden geld voor het plaatsen van camera’s.
Wethouder N. Janssens, die het eerste exemplaar van het evaluatierapport in ontvangst nam, wees op de verantwoordelijkheid van de ouders. Om die reden krijgen ook scholen en verenigingen met de campagne te maken.