Prijsvraag Plasterk valt slecht in Kamer
Het plan van minister Plasterk (OCW) om een prijsvraag uit te schrijven voor de beste onderwijsvernieuwing valt slecht in de Tweede Kamer. Ook zijn voorstel om het onderwijs op hogescholen en universiteiten te verbeteren door opleidingen strenger te keuren, ontmoet kritiek.
De Kamer denkt vooral negatief over het plan om een competitie te houden voor het beste vernieuwende idee voor bijvoorbeeld de begeleiding van studenten. Plasterk denkt aan een totale prijzenpot van 10 tot 20 miljoen euro.„Een prijsvraag betekent dat je achteraf beloont”, stelt CDA-Kamerlid Van Dijk. „Je moet juist vooraf geld beschikbaar stellen zodat instellingen experimenten op poten kunnen zetten.” Als zo’n proef slaagt, zouden scholen de methode moeten delen met andere instellingen, vindt hij.
Ook de SP en de VVD zien een prijsvraag niet zitten. „Plasterk komt met een plannetje met een prijs, dat is kenschetsend voor zijn totale gebrek aan visie op het hoger onderwijs”, vindt VVD-Kamerlid Zijlstra.
Het parlement, dat deze week met Plasterk debatteert over zijn onderwijsbegroting, is verder kritisch over de zogeheten harde knip. Plasterk wil dat studenten pas aan hun masteropleiding kunnen beginnen als zij hun bachelor op zak hebben. Met de studentenbonden vrezen Kamerleden dat dit tot studievertraging leidt.
CDA’er Van Dijk vindt dat studenten niet per se alle vakken gehaald hoeven te hebben voordat zij met hun master kunnen beginnen. Het gaat om vakken in de bachelorfase die niet belangrijk zijn voor de vervolgopleiding.
Studenten zetten maandag op het Plein voor de Tweede Kamer een partytent op als protest tegen de harde knip tussen master en bachelor. De tent symboliseert de wachtkamer, waarin studenten door het nieuwe systeem terechtkomen en waardoor zij studievertraging oplopen. „Zet studenten niet in de wachtkamer”, is het motto van de actie.