Geen doorbraak in overleg klimaatplan
Oost-Europese landen, onder aanvoering van Polen, blijven zich verzetten tegen de klimaatplannen van de EU. President Sarkozy, huidig voorzitter van de Unie, slaagde er zaterdag niet in hun bezwaren weg te nemen.
Hij voerde in Gdansk overleg met de dwarsliggers. Na afloop kon hij alleen melden dat er vooruitgang was geboekt. Een doorbraak bleef uit. Aanstaande donderdag en vrijdag proberen de EU-regeringsleiders tijdens een top in Brussel een akkoord te sluiten over de maatregelen die nodig zijn om het eerder vastgelegde doel van 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020 te verwezenlijken.Volgens de aanvankelijke voorstellen moeten de elektriciteitscentrales vanaf 2013 alle emissierechten kopen. Polen en andere voormalige Oostbloknaties wijzen dat af, omdat genoemde bedrijven daar bijna louter met steenkool werken. Uitvoering van de plannen zou betekenen dat de stroom in de betrokken landen veel duurder wordt. Een aanbod van Sarkozy om een overgangsperiode te hanteren, waarbij de producenten pas vanaf 2016 een hogere prijs betalen voor de vervuiling van de atmosfeer, vond geen gehoor.
Al met al dreigt een verwatering van het klimaatpakket. Vorige week bereikten onderhandelaars van de lidstaten en van het Europees Parlement overeenstemming over strengere milieunormen voor nieuwe auto’s. De gemiddelde uitstoot van kooldioxide gaat wel terug naar de beoogde 130 gram per kilometer, maar de fabrikanten krijgen meer tijd om dat te realiseren en de boetes bij overschrijdingen zijn verlaagd.
Verder ziet het ernaar uit dat er, onder druk van vooral Duitsland en Italië, weinig terechtkomt van het veilingsysteem voor emissierechten. Veel industriële sectoren hoeven daar waarschijnlijk niet aan mee te doen. Het argument van hun kant luidt dat zij anders straks met zwaardere lasten opgezadeld worden dan concurrenten elders in de wereld.