Ierland haalt varkensvlees terug
De Ierse regering heeft de voedselindustrie bevolen alle in Ierland geproduceerde varkensvleesproducten uit de handel te nemen vanwege mogelijke besmetting met dioxine.
In varkensvlees van enkele Ierse veehouderijen werd vrijdag tot 200 keer de toegestane hoeveelheid aangetroffen van het kankerverwekkende dioxine.Het mogelijk besmette vlees is voornamelijk in Ierland en Groot-Brittannië verkocht, maar kan geëxporteerd zijn naar circa 25 landen, meldde het hoofd van de veterinaire dienst in Ierland, Paddy Rogan, zondag.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) meldde zaterdag bij een Nederlands bedrijf dioxine te hebben gevonden in Iers varkensvlees en adviseerde daarom direct aan Nederlandse bedrijven Iers varkensvlees uit de handel te halen.
Volgens de Ierse autoriteiten is de besmettingsbron vrijwel zeker gelokaliseerd. De dioxine zat waarschijnlijk in dieselolie die per vergissing in een veevoerfabriek in het varkensvoer terecht is gekomen. De fabriek leverde aan zeker tien boerderijen. Eerder werd een getal van vijftig boerenbedrijven genoemd.
Ondanks de overschrijding van de toegestane hoeveelheid dioxine in het varkensvlees is het gevaar voor de volksgezondheid zeer klein, aldus de Ierse autoriteiten. Ook Britse instanties hebben verklaard dat het risico nihil is.
Waarnemers menen dat het terughalen van de producten in de feestmaand december een zware klap is voor de Ierse vleesindustrie, die toch al was getroffen door de economische crisis. „Dit had niet op een slechter tijdstip kunnen komen, zo vlak voor de kerst. Het is een nachtmerrie”, aldus functionaris Tim Cullinan van de Ierse boerenbond.
Nederlandse supermarkten probeerden zondag te achterhalen of het van de schappen halen van al het Ierse varkensvlees wel echt nodig was, zo meldde de woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). „Als de keten waarmee zij zaken doen niet bij de besmetting betrokken is, kunnen hun producten immers gewoon blijven liggen”, aldus de woordvoerder.
Vandaag moet exact duidelijk worden hoeveel Iers varkensvlees met dioxine op de Nederlandse markt is gekomen.
In Ierland worden jaarlijks ruim 3 miljoen varkens verwerkt. Bijna de helft is bestemd voor eigen consumptie, de rest gaat vooral naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland, maar ook naar andere landen in Europa en Azië.
De Europese Commissie laat weten de gang van zaken met het Ierse varkensvlees op de voet te volgen. Ze zal op zeer korte termijn overleg voeren met de voedselveiligheidsautoriteiten in de betrokken lidstaten om te zorgen voor een gecoördineerde aanpak.