Supersnelrecht met jaarwisseling
DEN HAAG (ANP) – De vier grote steden zetten supersnelrecht in om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling te voorkomen. De rechtbanken reserveren vrijdag 2 januari voor zaken tegen relschoppers die rond oud en nieuw zijn opgepakt.
Minister Hirsch Ballin van Justitie zei donderdag na overleg met de Tweede Kamer dat het supersnelrecht zal gelden voor het overgrote deel van de Randstad. Onder de arrondissementsrechtbanken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vallen ook steden als Hilversum, Schiedam, Leiden en Amersfoort. In de rest van Nederland gebruiken rechtbanken het ’normale’ snelrecht voor criminaliteit die met oud en nieuw wordt gepleegd. Dat betekent dat verdachten binnen veertien dagen worden berecht.De gemeente Amsterdam zet niet alleen supersnelrecht in, zij onderzoekt ook de mogelijkheden om bekende raddraaiers rond de jaarwisseling van de straat te houden. Evenals eerdere jaren wijst de hoofdstad ’hotspots’ aan, plekken die als probleemlocaties bekendstaan. De politie is daar extra alert.
In Rotterdam werken gemeente, politie, justitie, openbaarvervoerbedrijf RET en andere partijen nauw samen om de overlast met oud en nieuw binnen de perken te houden. Geweld tegen hulpverleners als ambulancepersoneel is taboe.
Bekende raddraaiers krijgen in de aanloop naar de jaarwisseling een agent op bezoek. Anderen worden per brief gewaarschuwd. Vorig jaar vernielden vandalen in de Maasstad voor 550.000 euro aan gemeentelijke eigendommen. De RET leed enkele honderdduizenden euro’s schade.
In Den Haag zet de dienst stadsbeheer extra mensen in om huisvuil van de straat te halen en zo branden te voorkomen. Hagenaars die hun auto tijdens de jaarwisseling op een veilige plek willen zetten, kunnen tegen gereduceerd tarief of gratis in particuliere parkeergelegenheden terecht. Zo hoopt de gemeente te voorkomen dat evenals vorig jaar meer dan 120 auto’s in vlammen opgaan.
Wie in Utrecht tijdens de jaarwisseling in de fout gaat, kan rekenen op een zogeheten weekendarrangement. Raddraaiers gaan volgens burgemeester Aleid Wolfsen tot 2 januari de cel in. Wie vorig jaar tijdens oud en nieuw is opgepakt, wordt per brief gewaarschuwd. Schade door vandalisme zal op de daders worden verhaald.