Ontdekking studenten blijkt unieke planeet
Drie Leidse studenten hebben de eerste planeet ontdekt die buiten het zonnestelsel rond een hete, sneldraaiende ster cirkelt. Het is de heetste ster met een planeet die ooit is ontdekt.
Deze zogeheten exoplaneet werd donderdag aan de astronomische wereld gepresenteerd. De studenten ontdekten de planeet vorig jaar tijdens het testen van een computerprogramma. De planeet kreeg de naam OGLE2-TR-L9B.De ontdekking wordt deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.
OGLE2-TR-L9B draait eens per twee dagen om zijn as en in tweeënhalve dag om zijn ster. De afstand van de planeet tot zijn ster is 3 procent van de afstand van de aarde tot de zon. De planeet is zeer heet en opgezwollen en heeft een massa van ongeveer vijf keer die van Jupiter, de grootste planeet uit ons zonnestelsel.
De ster zelf is met 7000 graden Celsius zo’n 1000 graden warmer dan de zon. In totaal zijn nu zo’n 300 exoplaneten bekend.
De waarnemingen aan de ster zijn bevestigd met een van de grootste telescopen op aarde, de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili.
Een van de studenten, Remco van der Burg, legt het belang uit van de ontdekking: „In de studies naar planeetovergangen zijn tot op heden snel roterende sterren genegeerd. Hierdoor kunnen veel exoplaneten zijn gemist.”
De drie bachelorstudenten vonden de planeet tijdens het testen van een computerprogramma voor lichtfluctuaties op duizenden sterren in de OGLE-database. Zij ontdekten bij een van de sterren een afname in helderheid met ongeveer een procent gedurende twee uur, elke 2,5 dag. Zij vermoedden dat een passerende planeet dit helderheidsdipje veroorzaakte.