„Besteed aandacht aan gereformeerd belijden”
Echt verbaasd is hij niet over de uitkomsten van het onderzoek naar hervormd-gereformeerden die naar een evangelische gemeente overstappen. „De waarde is dat je bevestigd ziet wat je in de gemeenten waarneemt”, zegt drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. Hij pleit voor catechese en dooponderricht.
Het is volgens Vergunst een „opvallend veelvoorkomend verschijnsel” dat mensen een hervormde gemeente inruilen voor een evangelische. „Dat een gemeente in de provincie Utrecht in vijf jaar tijd 6 procent van haar leden kwijtraakt, laat zien dat dit een niet te verwaarlozen actueel onderwerp is. Aan de andere kant is enige relativering op haar plaats. Er zijn ook regio’s waar de overgang naar evangelische gemeenten veel minder speelt, zoals in bepaalde plaatsen in Brabant.”Een opvallend gegeven in het onderzoek van De Waarheidsvriend is volgens hem dat vooral actieve dertigers richting evangelische gemeenten trekken. Vergunst verklaart dit uit het feit dat mensen juist in deze periode gesetteld raken en hun verantwoordelijkheid nemen. Ze zoeken bijvoorbeeld een „fijne” gemeente voor de kinderen.
Hij denkt niet dat hervormde gemeenten dertigers onvoldoende ruimte bieden. „In de gereformeerde traditie is er volop aandacht voor kinderen, maar op een andere manier dan in evangelische gemeenten. De nadruk ligt meer op de catechese, op de inwijding in de geheimen van het geloof. Daarnaast hebben veel kerkenraden jonge ambtsdragers; dertigers zijn actief in het jeugdwerk. Er is veel te doen in het omzien naar elkaar, binnen en buiten de gemeente.”
Er ontstaat echter een „behoorlijk spanningsveld” als gemeenteleden zich aangetrokken voelen tot evangelisch denken en bijvoorbeeld de kinderdoop afwijzen. „Tuchtwaardig zijn deze mensen niet, omdat ze Gods geboden niet overtreden. Maar het gaat wel om het verachten van een sacrament, en daarin om een theologische dwaling. Hoe ga je daar als gemeente mee om? Het is belangrijk dat kerkenraden zich daarop bezinnen en een duidelijke lijn trekken.”
Vergunst adviseert gemeenten nadrukkelijk het gereformeerde belijden uit te dragen, bijvoorbeeld door dooponderricht en catechese. „Geloofsopvoeding begint al heel jong. Wat betekent het dat je gedoopt bent? Dat het de Heere is Die eerst spreekt. Zijn belofte is de grond van ons bestaan, de rode draad in ons leven.”
Vergunst kent gemeenten waarin jongeren geleerd wordt aandacht aan hun doopdag te besteden. „En waarom zou je wel je belijdeniskaart boven je bed hangen, en niet je doopkaart? Laat de doop op natuurlijke wijze in het leven van jongeren terugkomen.”