Binnenland

Opgelet, opa steekt over

Er zijn al borden voor overstekende kinderen en overstekend wild. Maar nu het op de wegen steeds drukker wordt, vindt Pieter Abrahamse uit Hilversum het hoog tijd voor een nieuwe variant: overstekende bejaarden.

Felix de Fijter
4 December 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:51

Het mag misschien als een grapje klinken, voor Abrahamse is het ernst. Vanuit zijn flat kijkt de 78-jarige uit op een gevaarlijk punt, waar ouderen geregeld aan risicovolle verkeerssituaties worden blootgesteld.Toen Abrahamse een tijdje geleden in Engeland was, zag hij een verkeersbord dat volgens hem ook in Nederland uitkomst kan bieden. Twee gebogen figuurtjes, waarvan één met wandelstok, wijzen andere weggebruikers erop dat ze moeten uitkijken. „Die borden zijn al twintig jaar gemeengoed in Engeland. Een beproefd concept dus”, vindt Abrahamse.

De Hilversummer schreef een brief aan minister Eurlings van Verkeer. Ook in de lokale politiek trok hij aan de bel. „Ouderen zijn wat minder mobiel, en ze zijn kwetsbaarder dan andere weggebruikers”, stelt Abrahamse. „Van Eurlings heb ik nog niks gehoord, maar verschillende raadsleden hebben me gezegd dat ze een bejaardenbord willen overwegen. Dat is een mooi begin.” Abrahamse wil de borden plaatsen op punten waar veel bejaardenverkeer te verwachten valt. „Bij verzorgingstehuizen bijvoorbeeld.”

De ANWB is nog niet overtuigd. „We vinden het prima dat Abrahamse opkomt voor oudere weggebruikers, maar een bejaardenbord gaat wat ver”, zegt woordvoerster Annelies Tichelaar. „Een zebrapad of een middenberm is misschien een beter idee om een verkeerssituatie veiliger te maken.”

Abrahamse is het daar niet mee eens. „Zo houd je het verkeer op; een bord belemmert veel minder. Je ziet ’t gelijk: even oppassen. Dat is vaak al voldoende.”

Ook Johan Bakker, woordvoerder van ouderenbond PCOB denkt niet dat een verkeersbord de ideale oplossing is voor verkeersgevaar voor ouderen. „Een sympathiek initiatief, maar wij denken dat snelheidsbeperkende maatregelen of obstakels beter zouden kunnen werken. Een bord her en der, dat werkt denk ik niet.”

De Hilversummer heeft lokaal veel positieve reacties gehad, onder meer van bejaardentehuizen in zijn woonplaats. Maar er is ook kritiek. Vooral over de vorm van het plaatje. Immers, niet elke oudere schuifelt als een oud besje over straat. „Tja, dat is wat lastig”, geeft Abrahamse toe. „Maar ik ben ook 78, en ik voel me helemaal niet aangesproken. Bovendien, wat moet je dan? Een plaatje van een rollator?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer