Opinie

Kosovo is een puberende tiener

De situatie in Kosovo is niet rooskleurig, stellen drs. B. Belder en drs. D. J. Diepenbroek. De internationale gemeenschap moet de situatie in het Balkanland krachtiger aanpakken en het land zelf moet de ruimte daarvoor bieden.

4 December 2008 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:51
„De internationale presentie in het noorden van Kosovo moet geïntensiveerd worden.” Foto: soldaten van de NAVO vredesmacht in het Noord Kosovaarse Mitrovica. Foto EPA
„De internationale presentie in het noorden van Kosovo moet geïntensiveerd worden.” Foto: soldaten van de NAVO vredesmacht in het Noord Kosovaarse Mitrovica. Foto EPA

„Wat moet je doen met een puberende tiener die zich misdraagt?” Deze vraag werd ons gesteld door heer Cipriano, hoofd van de afdeling financieel onderzoek van de EU-missie in Kosovo (Eulex). Hij gaf zelf het antwoord. De leiding nemen en de puber financieel aan banden leggen. Dit gesprek ging niet over puberende Kosovaarse jongeren, maar over de huidige situatie van Kosovo en zijn autoriteiten.Tijdens ons werkbezoek aan Kosovo, van 27 tot en met 29 november, werd dit beeld van de puberende tiener meer dan eens bevestigd. De Kosovaarse autoriteiten nemen bijvoorbeeld hun verantwoordelijkheid niet in de bestrijding van de criminaliteit. Vooral het noorden van het land, de facto Servisch territorium, is een broeinest van drugs-, wapen- en vrouwenhandel.

En dan spreken we nog niet over de grootschalige smokkelpraktijken die hier plaatsvinden. Saillant detail is dat Servische en Albanese bendes in dit gebied uitstekend met elkaar samenwerken.

Daarnaast kampt het land met corruptie, kent het een werkloosheidcijfer van rond de 50 procent en is de energievoorziening gebrekkig. Zo valt gemiddeld drie tot vier keer per dag de stroom uit, wat geen aanlokkelijk perspectief is voor buitenlandse bedrijven.

Deze problemen worden gecompliceerd door de contraproductieve opstelling van Belgrado. Dit land stelt alles in het werk om de ontwikkeling van deze ”afvallige provincie van Servië” te blokkeren. Zo hoorden wij dat de Servische autoriteiten in een krappe drie maanden tijd 20.000 claims hebben opgesteld, die door leden van de Servische minderheid in Kosovo bij het agentschap dat zich met de privatisering bezighoudt, zijn ingediend.

Wij willen nadrukkelijk niet afsluiten met deze inktzwarte realiteit. De Europese Unie en de bredere internationale gemeenschap moeten zich meer en effectiever engageren met Kosovo. Het beeld dat uit onze delegatiereis komt, is dat van internationale organisaties in het gebied die veelvuldig langs elkaar heenwerken of op cruciale momenten niet doorpakken.

Ouders
Zo vertelde kolonel De Quarto dat de families die zich met criminele activiteiten inlaten bekend zijn, maar dat er niet opgetreden wordt vanwege banden met de Kosovaarse politiek. Soms zelfs op concreet aanwijzen vanuit de VN-burelen in New York!

Wat stellen wij als oplossing voor? De basale principes van de opvoedkunde geven aan dat zowel het kind als de ouders verantwoordelijk zijn voor puberaal gedrag van zoon- of dochterlief. Om met de ouders te beginnen. De internationale gemeenschap moet meer coherent actie ondernemen. Dit betekent dat uitkomsten van (financieel) onderzoek gedeeld worden, maar dat er ook daadwerkelijk opgetreden wordt.

Daarnaast moet de internationale presentie in het noorden van Kosovo geïntensiveerd worden. Het is onbestaanbaar dat de EU een overslagpunt voor drugstransport uit Afghanistan blijft.

Verder moet de internationale gemeenschap de Kosovaarse autoriteiten dichter op de huid zitten en de regie overnemen als deze geen of verkeerd beleid voeren. Een rechtgeaarde ouder laat een puberende tiener ook niet zomaar begaan.

Ook de puberende tiener zelf blijft verantwoordelijk voor het eigen gedrag. Als Kosovo als autonoom land wil opereren, moet het laten zien die verantwoordelijkheid aan te kunnen. Dit betekent ook dat de autoriteiten ruimte geven aan de internationale gemeenschap als dat nodig is.

De puberende tiener in kwestie ziet daar nu wellicht nog niet het voordeel van. Gelukkig dat menige ouder kan bevestigen dat verstand vaak met de jaren komt.

De auteurs zijn respectievelijk lid en beleidsmedewerker van de Eurofractie ChristenUnie-SGP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer