Economie

Adoptiewijnstok als kerstgeschenk

Veel bedrijven zijn weer driftig op zoek naar een idee om hun relaties rond de kerstdagen te verrassen. Een wijnstokadoptie is een van de mogelijkheden.

Jasper van den Bovenkamp
3 December 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:50
DODEWAARD – Chris Maan biedt de mogelijkheid een wijnstok te adopteren. „Ik verkoop gevoel en geef een fles wijn op de koop toe.” Foto RD
DODEWAARD – Chris Maan biedt de mogelijkheid een wijnstok te adopteren. „Ik verkoop gevoel en geef een fles wijn op de koop toe.” Foto RD

Het cadeau is verkrijgbaar bij biologische wijngaard de S-Akker in Dodewaard.De uit Frankrijk overgewaaide vorm van klantenbinding is nog uitzonderlijk in Nederland, zegt Chris Maan (59). Hij runt samen met Teun Geluk de S-Akker. Dit voorjaar startte de wijngaardenier met de mogelijkheid van adoptie van wijnstokken.

Dagje uit
Tegen betaling van 10 euro eigent de klant zich een wijnstok toe. Daarmee draagt hij ook eventuele risico’s van een misoogst. „Mensen vinden het leuk om een persoonlijke band met hun product te hebben”, zegt Maan staande tussen vijf vaten met 300 liter wijn. „Bij de wijnstok komt een bordje met de naam van de adoptieouders te staan. Als de druiven zijn geoogst en de wijn gebotteld is, krijgen de mensen een berichtje dat ze hun fles wijn kunnen ophalen. In feite verkopen we gevoel en geven we de mensen een fles wijn op de koop toe.”

Na een jaar of vijftien is de wijnstok volwassen. In totaal gaat hij ruim dertig jaar mee.

Inmiddels zijn ruim 120 van de ongeveer 1300 wijnstokken geadopteerd. „Het slaat goed aan”, constateert de Betuwse wijnboer. „Er bestaan al adoptieprogramma’s voor kippen en appelbomen. Om de zoveel tijd krijg je dan eieren of kun je appels plukken. Ik heb de indruk dat er daarbij minder sprake is van de persoonlijke band tussen product en producent die er bij wijnstokadoptie wel is.”

Regelmatig komen mensen op de Dodewaardse S-Akker kijken hoe hun wijnstok erbij staat. Kortgeleden gaf een bedrijf uit de regio alle werknemers een adoptiewijnstok als kerstgeschenk. Volgend jaar zomer zal het voltallige personeel de wijngaard bezoeken en komt het de geadopteerde wijn ophalen. „Ze maken er een dagje uit van.”

De wijngaard rukt steeds meer op in Nederland, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek in september. Succesvolle wijn blijkt niet langer afhankelijk van zonnige zuidhellingen: Nederland telt nu 150 agrariërs die druiven verbouwen, tegen 30 in 2003. Samen zijn ze goed voor ongeveer 190 hectare wijngaard.

Betuwse druiven
Chris Maan en Teun Geluk startten in 2002 met hun biologische wijngaard. „Het is toch een soort rentmeesterschap om het biologisch te doen”, legt Maan uit. „Die zorg voor moeder aarde heb ik meegekregen vanuit mijn christelijke opvoeding. Bovendien zijn de wijnstok en de wijn elementen die in de Bijbel een voorname rol spelen.”

De wijnboer maakt geen gebruik van synthetische hulpmiddelen zoals kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Al het natuurlijke restafval, zoals schillen, pitjes en snoeihout, gaat weer terug de wijngaard in. Niet zonder resultaat: in de landbouwgrond zitten veel wormen en mollen. Maan: „We hebben een natuurlijk drainagesysteem. De grond is een zeer rijke voedingsbodem.”

Elke oogst van de halve hectare wijngaard is goed voor ongeveer 1500 liter wijn, zo’n 2000 flessen. Om de wijn „een volle smaak” te geven, wordt ongeveer 40 procent van de druiven voortijdig verwijderd.

Op de S-Akker worden twee rassen geteeld: de blauwe druiven van het ras Regent voor Bordeauxachtige en roséwijn en de druif van het ras Merzling voor de witte wijn. Maan: „In Frankrijk leveren veel wijnboeren hun druiven aan grote coöperaties. Alles gaat op een grote hoop. Dat wilden wij niet. We houden het graag kleinschalig, zodat je van gebottelde wijn zeker weet dat die van onze Betuwse druiven komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer