De Vries op patrouille in Tsjaad
Staatssecretaris De Vries (Defensie) is dinsdag samen met commandant der strijdkrachten Peter van Uhm op patrouille geweest in het oosten van Tsjaad. De Vries is op werkbezoek in het Afrikaanse land, waar 61 Nederlandse mariniers deel uitmaken van de Europese missie EUFOR.
De staatssecretaris sprak met de militairen, bezocht vluchtelingenkamp Djabal, waar 17.000 vluchtelingen uit Darfur verblijven, en hij sprak met de gouverneur van het gebied. De gouverneur zou graag zien dat de Nederlanders ook na maart volgend jaar blijven, maar dat gaat niet gebeuren, zei de staatssecretaris. In maart nemen de Verenigde Naties de missie van EUFOR over.Bij de technische dienst stelde korporaal Erik Ehren beide mannen in kennis van de inzetbaarheid van de amfibievoertuigen, de Vikings. Van de tien Vikings, rijden er altijd negen. „Alleen de logistieke aanvoerlijn van benodigde onderdelen, loopt niet altijd even lekker", zei Ehren. De Vries noemde dat jammer. „Maar dat heb je als je afhankelijk bent van strategisch luchttransport van anderen".
’s Avonds verraste de staatssecretaris de mariniers nog met een DVD met lieve woorden van het thuisfront en oppeppende woorden van bekende Nederlanders, een initiatief van omroep Max.
De 3700 militairen tellende EUFOR missie in Tsjaad heeft tot taak hulpverleners en vluchtelingenkampen te beveiligen in het grensgebied met Sudan. De militairen hebben volgens Defensie echter ook een afschrikkend effect op onrust zaaiende rebellen en bandieten.
De 61 Nederlandse mariniers in Goz Beida vormen het tweede detachement dat samen met 378 Ieren een bataljon vormt, dat zich onder Iers commando inzet voor de veiligheid van hulpverleners en vluchtelingen in het gebied.
Het eerste detachement mariniers dat in november werd afgelost kreeg dinsdag in Doorn de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt voor hun werk. De mariniers in Tsjaad krijgen de versierselen woensdag uitgereikt door de staatssecretaris en de commandant der strijdkrachten. Daarna keren De Vries en generaal Van Uhm weer terug naar Nederland.