Premier: geloof en wetenschap versterken elkaar
Geloof en wetenschap hoeven niet tegenstrijdig te zijn, maar kunnen elkaar juist versterken. Dat stelde premier Balkenende dinsdag bij de presentatie van een boek waarin 22 christelijke wetenschappers schrijven over hun leven, werk en God.
Balkenende zei veel respect voor hen te hebben, omdat ze „vrijmoedig, open en eerlijk" voor hun geloof en innerlijke worsteling uitkomen. De minister-president gaf aan dat geloof ook zijn „belangrijkste anker en inspiratiebron" is. Zonder geloof „kan ik niet goed functioneren".Geloof en wetenschap liggen volgens Balkenende, die zelf christen en oud-hoogleraar is, misschien dichter bij elkaar dan gedacht. In essentie gaat het om een zoektocht naar een waarheid die we niet kunnen vasthouden maar er wel is, zei hij.
Een van de deelnemende wetenschappers, evolutiebioloog Sander van Doorn, zegt in Geleerd & gelovig dat christenen die in de wetenschap verzeild raken, er goed aan doen een beetje eelt op hun ziel te hebben. Balkenende vindt dat een mooi citaat. „Het geldt ook voor de politiek", voegde hij eraan toe. Het is volgens de premier ook voor wetenschappers belangrijk duidelijk te maken wat hen drijft en inspireert, omdat dat het leven en de wetenschap verrijkt. Hij sprak de hoop uit dat het boek zal bijdragen aan een „goed en levendig debat over geloof en wetenschap".
De Delftse hoogleraar Cees Dekker, die het boek heeft samengesteld, hoopt dat de uitgave een „verdere stimulans zal zijn om de ouderwetse misvatting te laten varen dat wetenschap en het christelijk geloof strijdig zijn met elkaar". Wetenschapshistorici hebben dat idee volgens hem al losgelaten, maar onder het grote publiek blijft dit een „hardnekkig misverstand dat slechts moeizaam lijkt te verdwijnen".