Economie

Luchtverkeer Frankrijk bijna plat door staking

Een staking van de Franse verkeersleiders heeft dinsdag het luchtverkeer in het land grotendeels platgelegd. Zij protesteren tegen mogelijke plannen om een Europese luchtverkeersleiding te openen, en uit solidariteit met andere stakers.

ANP/AFP/RTR
27 November 2002 09:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

Verder waren er nog enkele sporadische wegblokkades in Frankrijk, al veroorzaakten stakingen in de publieke sector wel overlast tijdens de spits. Verder legden medewerkers van de post- en telecomsector het werk neer. In de hoofdstad Parijs gingen tienduizenden stakers de straat op.

Bijna 90 procent van de vluchten in Frankrijk werd afgelast als gevolg van een staking die tot vanochtend zou duren. Luchtverkeer over Frankrijk wordt omgeleid. De twee internationale luchthavens in en rond Parijs werkten ongeveer eenvijfde van hun programma af.

Ongeveer dertig vluchten vanuit en naar Nederland werden geannuleerd. Volgens een woordvoerster van Schiphol waren er bijna geen gestrande reizigers op de luchthaven, omdat de stakingen maandag al waren aangekondigd.

Bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF bleven de gevolgen van de staking beperkt. Maar ongeveer 20 procent van het personeel van postkantoren verscheen niet op het werk en circa 40 procent van France Telecom kwam niet opdagen. Verder waren er onderbrekingen in het openbaar vervoer in de steden Parijs, Marseille, Toulouse, Lyon en Bordeaux. De stakers verzetten zich tegen mogelijke privatiseringen en pleiten voor hogere lonen en pensioenen.

Franse truckers voerden dinsdag nog slechts sporadisch acties voor betere arbeidsvoorwaarden. Er was onder meer een blokkade bij het West-Franse Sablé-sur-Sarthe, omdat die plaats de politieke uitvalsbasis is van de Franse minister van Sociale Zaken, François Fillon. Bij de ondernemingen die de autosnelwegen exploiteren, is ook opgeroepen tot een staking, maar het is onduidelijk of en wanneer die plaatsheeft.

In verscheidene steden hadden manifestaties plaats. In Parijs gingen volgens vakbondsleiders 70.000 mensen de straat op. De politie zegt dat het om hooguit de helft ging. Drie voormalige ministers van de socialistische regering die zich bij de mars wilden voegen, moesten door de politie worden gered. Zij werden uitgejouwd door de stakers.

Vakbonden hebben ook opgeroepen tot stakingen op scholen, uitkeringsinstanties, arbeidsbureaus, ministeries en elektriciteitsbedrijven. De protesten zijn de grootste binnenlandse uitdaging voor de vijf maanden oude rechtse regering van premier Jean-Pierre Raffarin. Hij heeft de vakbonden tegen zich in het harnas gejaagd door privatiseringen van staatsbedrijven, hervormingen van het dure pensioenstelsel en bezuinigingen aan te kondigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer