Kabinet tekent wet zondagswerk
Het kabinet zal het wetsvoorstel over zondagsarbeid niet blokkeren maar het „loyaal” ondertekenen. Dat zei minister De Geus van Sociale Zaken dinsdag in een debat in de Eerste Kamer over de initiatiefwet van de kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie). De Senaat zal de wet volgende week in een hoofdelijke stemming aannemen.
De Eerste Kamer sprak dinsdag voor de derde maal over het wetsvoorstel dat elke werknemer individueel het recht geeft om werken op zondag te weigeren. De laatste keer was op 14 mei, de dag voor de verkiezingen. VVD, D66 en CDA vertraagden toen de voortgang van het wetsvoorstel door -heel ongebruikelijk in deze fase van de wetsbehandeling- een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) te eisen.
Sinds enige tijd ligt er een tot op het bot verdeeld SER-advies. CDA-senator Hofstede betreurt die verdeeldheid. Toch zal hij, zij het met kritiek op de juridische houdbaarheid van het wetsvoorstel, met zijn fractie volgende week dinsdag vóór het initiatief stemmen. Daarmee is in de Eerste Kamer een meerderheid bereikt die het wetsvoorstel steunt.
De enige blokkade die nog opgeworpen kan worden, is dat de verantwoordelijke minister het wetsvoorstel niet contrasigneert, dat wil zeggen zijn handtekening er niet onder zet. Zo’n blokkade is in het verleden haast nooit voorgekomen en is daarom een bijna theoretische mogelijkheid. Toch vond minister De Geus het dinsdag nodig deze mogelijkheid expliciet te verwerpen. „Ik zal loyaal meewerken aan wat het parlement wil en het instrument van het weigeren van een contraseign niet inzetten.”
De Geus was voor het overige opmerkelijk kritisch over het wetsvoorstel. „Als medewetgever vind ik het geen sterk nummer.” De demissionaire bewindsman verwacht een groot aantal juridische procedures. Werkgevers zullen mensen ontslaan en daarbij andere redenen opvoeren dan de weigering om op zondag te werken. Het is dan aan de werknemer om voor de rechter te bewijzen dat de echte reden van zijn ontslag zijn weigering is om op zondag betaalde arbeid te verrichten.
Van Dijke is niet onder indruk van dat argument. „Je kunt ook omgekeerd redeneren: door de duidelijkheid die dit wetsvoorstel biedt, zijn in de toekomst veel minder juridische procedures nodig.” Het is het ChristenUnie-kamerlid opgevallen dat zijn wetsvoorstel wel veel kritiek kreeg -van VVD, D66 en CDA, van de werkgevers en van het kabinet- maar dat niemand een betere oplossing weet om werknemers te beschermen tegen ongewenst zondagswerk.
PvdA-senator Stekelenburg vielen dinsdag „de klompen van de voeten” toen hij het sceptische betoog van De Geus hoorde. „Ik lees wel eens wat interviews met u. Dan gaat het nogal eens over zondagsrust en over ontspannen leven. En nu doet u hier zó minimalistisch over deze wet!”
De christelijke gereformeerde De Geus, dinsdag in de Senaat gezeten naast de eveneens christelijke gereformeerde Van Dijke: „Ik ben inderdaad voor een ontspannen omgaan met de zondag. Daarom was ik blij toen ik pasgeleden op zondagmorgen mevrouw Bussemaker tegenkwam, wandelend in het Vondelpark. Misschien kom ik Van Dijke ’s zondags nog wel eens tegen in de kerk.”