Donorpolis in strijd met wet
De korting die een viertal zorgverzekeraars biedt op verzekerden die zich laten registreren in het donorregister is in strijd met de Wet op de orgaandonatie.
Dat heeft minister Klink van Volkgezondheid maandag via zijn woordvoerster laten weten. De wet verbiedt dat er financiële prikkels mogen zijn om te komen tot meer orgaandonoren. Juristen van het departement onderzoeken momenteel of het is toegestaan om korting te geven aan iedereen die zijn wens heeft laten registeren.Ook mensen die geen donor willen zijn, kunnen in aanmerking komen voor de korting.
De donorpolis is mogelijk ook in strijd met de Zorgverzekeringswet. Daarin staat dat zorgverzekeraars iedereen moeten accepteren die zich aanmeldt en geen onderscheid mogen maken op grond van bepaalde kenmerken. Het ministerie onderzoekt ook deze kwestie.
VVD-Kamerlid Schippers liet maandag al weten dat volgens haar korting van 120 euro op de basisverzekering voor donoren niet kan. Voor de aanvullende verzekering is het naar haar mening wel mogelijk om korting aan te geven aan geregistreerden voor orgaandonatie.
Klink vindt het op zich goed dat zorgverzekeraars initiatieven nemen om het aantal orgaandonoren te bevorderen. Het debat over orgaandonatie krijgt daardoor een stimulans en dat juicht de bewindsman toe. Als de donorpolis al mogelijk zou zijn, vraagt de bewindsman zich af of het aantal donoren er daadwerkelijk door zou stijgen. Hij verwacht niet dat grote aantallen mensen zich daardoor aanmelden.
De weerstand in de Tweede Kamer tegen het initiatief van vier zorgverzekeraars groeit. Maandag spraken CDA, VVD en ChristenUnie reeds hun twijfels uit, nu heeft de grootste oppositiepartij, de SP, zich ook in dit kamp gevoegd. SP-Kamerlid Van Gerven vindt niet dat geld een rol mag spelen bij de keuze om al dan niet orgaandonor te worden.
Ook onder zorgverzekeraars is kritiek op het plan van Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea. Zorgverzekeraar CZ uit Tilburg zet dat de zorgpolis de „naastenliefde” op de tocht zet. Volgens de verzekeraar is het principieel onjuist als geld een rol speelt bij de keuze om al dan niet donor te worden. Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) doet ook niet mee. De verzekeraar vindt dat de markt zich niet in deze kwestie moet mengen, maar dat dit maatschappelijk probleem in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de overheid is.
De Nierstichting is wel positief over het initiatief van de zorgverzekeraars, maar de belangenbehartiger van mensen met nierproblemen heeft geen hoge verwachting van de resultaten. „Alle beetjes helpen, maar dit is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaats”, alsdus een woordvoerster.