Binnenland

Oppositie tegen stijging zorgpremies

De PvdA, GroenLinks en de SP willen af van de forse verhoging van de nominale premie voor het ziekenfonds. Volgend jaar gaat die premie gemiddeld omhoog van 180 naar 280 euro per jaar per verzekerde. Vooral de mensen met een kleine beurs worden hard getroffen.

Redactie politiek
27 November 2002 07:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

De linkse oppositie wil dat de overheid haar bijdrage aan de ziekenfondskas niet verlaagt met 718 miljoen euro. Dan zou de nominale ziekenfondspremie niet omhoog hoeven. De PvdA en de SP zien liever dat de AWBZ-premie hoger wordt. Deze premie, die iedereen betaalt, wordt wel naar draagkracht geheven. In de ogen van de twee partijen worden zo de lasten eerlijker verdeeld.

Het huidige kabinet van CDA, VVD en LPF verhoogt de nominale premie als eerste aanzet naar een nieuw verzekeringsstelsel. In dat stelsel is de premie een gelijk bedrag voor iedereen, waarvoor de laagste inkomens compensatie krijgen. Tot nu toe zijn de ziekenfondspremies voor het grootste deel inkomensafhankelijk en voor een klein deel nominaal. De linkse partijen willen dat zo houden.

Het nieuwe zorgstelsel, waarvan de basisverzekering voor iedereen de hoofdmoot vormt, moet volgens planning in 2005 ingaan. Voor de PvdA staat die termijn niet vast, zo bleek dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid. PvdA-fractieleider Bos, die de woordvoering over het zorgstelsel doet, vindt dat de regering het beschikbare geld niet moet steken in een stelselherziening, maar in de aanpak van de wachtlijsten.

Ook vindt hij het niet verstandig het stelsel al over twee jaar in te voeren, omdat het aanbod in de zorg nog schaars is. „Als je dan marktwerking aanwakkert, gaan de prijzen omhoog. Dat is in niemands belang”, aldus Bos.

SGP-kamerlid Van der Vlies vroeg het kabinet of de voorgenomen evaluaties van het euthanasie- en abortusbeleid eigenlijk meer zijn dan alleen technische evaluaties, waarbij slechts wordt nagegaan of alles volgens de procedures verloopt. Wat hem betreft gaat het kabinet het toenemend aantal abortussen vooral tegen door de verantwoordelijkheid voor het ongeboren kind onder de aandacht van burgers te brengen. Ook vroeg de SGP aandacht voor de palliatieve zorg, waarvoor nog steeds niet voldoende middelen beschikbaar zijn.

De VVD wil een parlementair onderzoek naar de ruim 14 miljard euro die sinds 1994 extra in de zorgsector zijn gestoken. „We willen precies weten wat de effectiviteit hiervan is geweest. Dat is ondanks eerdere vragen hierover nog steeds niet duidelijk”, zei kamerlid Wilders. Bij een parlementair onderzoek kan de Kamer mensen uit de praktijk horen. Het is een minder zwaar middel dan een parlementaire enquete, waarbij getuigen onder ede worden verhoord en verplicht zijn te verschijnen. Wilders gaat hierover een motie indienen die vooralsnog ook wordt gesteund door het CDA en de LPF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer