Binnenland

Schaapskudde Elspeet voorlopig gered

De Elspeetse schaapskudde is voorlopig gered. De kudde dreigde te verdwijnen omdat schaapherder Cos Mouw vanwege gezondheidsproblemen vandaag stopt met zijn werk en er geen opvolger was.

Regioredactie
1 December 2008 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:49
ELSPEET - Een schaapherder met zijn schapen. Foto ANP
ELSPEET - Een schaapherder met zijn schapen. Foto ANP

De Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet (St. SGN) neemt de kudde, die eigendom is van Mouw, over. Christine Mouw, de vrouw van Cos Mouw, zal de kudde in deeltijd blijven hoeden. De stichting is op zoek naar een nieuwe fulltimeherder, die bij haar in loondienst komt. Ze start een open sollicitatie. Totdat er een nieuwe herder is, heeft Mouw een bedrijfsverzorger voor de werkzaamheden in de kooi.Om de overname van de kudde door een nieuwe herder te laten slagen, heeft de St. SGN een jaarlijkse bijdrage van de gemeente nodig, vertelt voorzitter Hans Kok. Daarnaast zoekt de stichting naar gelden via particulieren en instanties. Nunspeet heeft toegezegd dat de nieuwe schaapherder de kooi en de schapenweide kan blijven gebruiken. De schaapskudde aan de Stakenbergweg is een belangrijke toeristische trekpleister voor de gemeente.

Kok heeft er alle vertrouwen in dat er snel een nieuwe herder wordt gevonden. „Er zijn genoeg gegadigden. We hopen dat we iemand kunnen vinden die onder onze voorwaarden wil werken. Het salaris van een scheper is geen vetpot. Zo één als Cos Mouw vinden we niet gauw meer. Hij was 365 dagen per jaar bij zijn schapen en was met een kleine vergoeding tevreden.”

Oorspronkelijk was afgesproken met de stichting dat Mouw (65) nog ongeveer twee jaar zou doorgaan totdat de kudde, die zo’n 155 schapen telt, overgaat naar een nieuwe kooi aan de rand van Elspeet. Van daaruit kan de toekomstige herder zowel Vierhouten als Elspeet bedienen. Tot die tijd zou de St. SGG op zoek gaan naar een nieuwe schaapsherder. Door het plotselinge afscheid van Mouw zijn de plannen in een stroomversnelling geraakt. „Van de ene dag op de andere kon Cos niet meer lopen. Zijn heupen zijn totaal versleten. Dan houdt het gewoon op”, aldus zijn vrouw.

Christine Mouw vindt het, ondanks de pijn van het afscheid, toch een goed moment voor haar man om te stoppen. „Cos wilde nooit een stapje terug doen. Nu moet hij stoppen in de drukste periode van het jaar, als de lammetjes worden geboren. Dat is toch iets moois: vertrekken als de kudde op z’n best is.”

Mouw, al 42 jaar schaapherder, wilde geen reactie geven op zijn vertrek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer