„Wij slaan ons hier wel doorheen”
Met de economische malaise als gevolg van de kredietcrisis loopt ook de woningmarkt fikse klappen op. Voor het eerst sinds 1990 daalden in het afgelopen kwartaal de huizenprijzen. Het aantal woningtransacties loopt terug en huizen staan langer te koop. Geen interessante markt om op dit moment in te stappen, zou je zeggen. Toch groeien de ledenaantallen van de grote brancheorganisaties NVM, VBO en LMV en openen maandelijks nieuwe makelaarskantoren hun deuren. Drie kersverse makelaars over hun beweegredenen en verwachtingen.
Naam: Menno Klein (37) van Klein Makelaardij in Haastrecht (NVM)Eigen kantoor sinds: 1 september 2008
Achtergrond: „Na een rechtenstudie in Utrecht ben ik omstreeks 2000 in de makelaardij gestapt. Eerst als bedrijfsmakelaar. Later, omdat ik alle disciplines wilde beheersen, maakte ik de overstap naar de verkoop van woningen. Ik heb daarna bij twee NVM-kantoren in het Groene Hart gewerkt. Recent kreeg ik de kans om een bestaand makelaarskantoor in Haastrecht over te nemen. Uiteindelijk bleek overnemen een groot begrip, ik heb deze vestiging ongeveer vanaf de grond opgebouwd.”
Beroerde timing? „Toen ik vorig jaar mijn bedrijfsplan schreef en de marktkansen inschatte, was er nog niet veel aan de hand. Sterker nog: zelfs toen ik in september aftrapte, waren er nog geen noemenswaardige problemen. Maar in oktober is het allemaal naar beneden gegaan. Natuurlijk had ik verwacht dat de makelaardij in zwaar weer zou raken, maar dat het zó snel zou gaan, dat had niemand voorzien. Ik ben echter enthousiast genoeg: wij slaan ons hier doorheen. Bovendien zijn de problemen voor nieuwe makelaars niet groter dan die van bestaande kantoren. Maar een wat makkelijkere start was uiteraard prettig geweest.”
Hoe gaan de zaken? „Ik heb nu twaalf woningen in de verkoop en verwacht er deze maand nog zeker twee bij. Met één woning zit ik nu in een verkoopprocedure.”
Verwachting voor de huizenprijzen? „Die zullen wel wat gaan zakken. Maar ik verwacht niet dat die prijsval gigantisch zal zijn. Mensen die vijf jaar geleden een woning kochten, zullen die niet voor veel minder dan de aanschafprijs van de hand willen doen. Dat legt automatisch een natuurlijke prijsbodem in de markt. Verkopers van huizen waarop een flinke overwaarde rust, kunnen uiteraard wat meer met de prijs doen. De toekomstige prijsvorming hangt daarnaast ook af van de rente en eventuele maatregelen van de overheid om de woningmarkt te ondersteunen. Ondanks alles is er echter nog altijd sprake van schaarste voor kwalitatief goede woningen. De vraag hiernaar overtreft nog steeds het aanbod. De huidige kredietcrisis is het gevolg van financiële onvolkomenheden. Het overgrote deel van de bevolking heeft echter nog werk en zit er goed bij. Het doemdenken over de crisis zit voor een groot gedeelte tussen de oren.”
Naam: Henk Jongeneel (43) van Calcant Vastgoed Makelaars in Barneveld (LMV)
Eigen kantoor sinds: 10 september 2008
Achtergrond: „Samen met een compagnon ben ik sinds 2004 eigenaar van twee taxatiekantoren. Hij runt het kantoor in Arnhem, ik de vestiging in Barneveld. We hebben besloten om in Barneveld ook een makelaarskantoor te starten, omdat de markt zich er hier meer voor leent dan in Arnhem.”
Beroerde timing? „De planvorming voor de makelaarspoot heeft uiteraard in een veel eerder stadium plaatsgehad. En de huidige marktomstandigheden waren een halfjaar geleden ook echt niet in te schatten. Door niemand. Natuurlijk had ik onze start wel wat anders voorgesteld. Maar ook als ik alles van tevoren al had geweten, was ik aan dit project begonnen. In Barneveld is gewoonweg ruimte voor een makelaar met andere ideeën dan traditionele makelaars. Het gebruikelijke stramien met vaste percentages van de verkoopprijs als courtage hebben wij bijvoorbeeld helemaal losgelaten. Wij schatten vooraf in hoeveel werk we zullen hebben aan de verkoop van een bepaalde woning en bieden de klant vervolgens een vaste prijs. De ene woning is natuurlijk veel couranter dan de andere. Bij ons zie je dat terug in de prijzen.”
Hoe gaan de zaken? „We krijgen duidelijk het vertrouwen in Barneveld. Op dit moment hebben we vijftien woningen in de verkoop. En sinds onze start in september hebben we al vier huizen verkocht.”
Verwachting voor de huizenprijzen? „Er zit wel beweging in de markt, maar het is allemaal erg stroperig. Klanten zijn bijzonder voorzichtig en wachten lang af wat er gaat gebeuren. Ook komt het vaker voor dat kopers op het laatste moment onverwacht hun financiering niet rond kunnen krijgen en een voorlopige koop moet worden afgeblazen. Ook wij hebben dit al meegemaakt. Ik verwacht geen trend dat de hele woningmarkt naar beneden zal gaan. Verkopers weten wat er speelt en houden rekening met een langere doorlooptijd van hun woning. Incidenteel kan er wel sprake zijn van lagere prijzen. Mensen die langere tijd dubbele woonlasten hebben, zullen eerder geneigd zijn een lager bod te accepteren.”
Naam: Ronald Kooitje (41) van Kooitje Makelaarsdiensten in Katwijk (VBO)
Eigen kantoor sinds: 8 november 2008
Achtergrond: „Ik heb jaren gewerkt in de verzekeringsbranche. Eerst als verzekeringsadviseur, daarna als hypotheekadviseur. Zo kwam ik in aanraking met mensen die een hypotheek zochten omdat ze een woning wilden aanschaffen. Dat vond ik interessant en daarom ben in 1999 met de makelaarsopleiding gestart bij branchevereniging VBO. Na die opleiding heb ik enkele jaren gewerkt als medevennoot op een makelaarskantoor. Vorig jaar ben ik, na een fusie, letterlijk thuis vanuit mijn zolderkamertje helemaal voor mezelf begonnen. Met als gevolg dat ik deze maand een kantoor heb geopend.”
Beroerde timing? „Ik zei toevallig nog deze week tegen een collega dat ik geen slechter moment had kunnen kiezen om een kantoor te starten. We zitten in misschien wel de grootste financiële crisis ooit. Dat wil niet zeggen dat ik er achteraf liever niet aan begonnen was. Ik zie het als een uitdaging om te kijken of mijn onderneming juist in de huidige markt kans van slagen heeft. Het scheelt dat ik aangesloten ben bij een branchevereniging. Die ondersteunt mij door onder meer tegen betaling bepaalde administratieve handelingen over te nemen. De kosten en het risico hiervan zijn veel minder dan wanneer ik hiervoor mensen in dienst had moeten nemen.”
Hoe gaan de zaken? „Op dit moment heb ik zes woningen in de verkoop. Dat is relatief weinig, maar anderzijds ben ik natuurlijk pas kortgeleden met niets begonnen. Daarnaast heb ik ook nog mijn taxatiewerkzaamheden en aankoopbegeleiding. Toevallig rondde ik zojuist een telefoongesprek af waarin ik overeenstemming heb bereikt met een kandidaat-koper. Mijn eerste verkoop is daarmee een feit. Nu nog even de verkopers blij maken!”
Verwachting voor de huizenprijzen? „Woningprijzen in Nederland staan onder druk. Consumenten zijn eerder geneigd om een aankoop- of verkoopbeslissing uit te stellen. Zelfs in Katwijk is dit merkbaar. Stond een woning hier voorheen slechts één tot twee maanden te koop, nu is dit gemiddeld vier tot zes maanden. Die neergaande tendens is al maanden aan de gang. Ik verwacht dat er een verdere prijsaanpassing aan zit te komen. Hoe groot die zal zijn, is echter moeilijk te voorspellen.”