Politiek

Snel debat over spoedwet wegen

Het kabinet vindt dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk moet debatteren over de spoedwet die de versnelde aanleg van dertig weguitbreidingen regelt.

Redactie politiek
28 November 2008 22:08Gewijzigd op 14 November 2020 06:49

De Tweede Kamer wil dat de Raad van State nog eens naar de wet kijkt omdat er veel onduidelijkheden in zouden zitten. Het kabinet is het daar niet mee eens, zo zei premier Balkenende vrijdag na afloop van het kabinetsberaad. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, die de spoedwet heeft ingediend, vindt dat zijn wet wel voldoende duidelijkheid geeft.Balkenende benadrukte dat snelle behandeling van de spoedwet door de Kamer ook goed is voor de economie. Dan kunnen de wegverbredingen sneller worden uitgevoerd. Het kabinet wil in verband met de kredietcrisis zo veel mogelijk projecten naar voren halen. Dan blijft de werkgelegenheid van een aantal bedrijven mogelijk op peil. Het eerste doel van de wet is echter de bestrijding van files.

Minister Eurlings wil bij de belangrijkste verkeersknelpunten nog deze kabinetsperiode het startsein voor verbreding kunnen geven. Nu er vertraging optreedt, is het de vraag of dit mogelijk is. De Tweede Kamer zou aanvankelijk nog voor het kerstreces over de wet debatteren.

Verder heeft het kabinet vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel dat invoering van de kilometerheffing regelt vanaf 2011. De inhoud van het wetsvoorstel wordt pas openbaar als de Raad van State erover heeft geadviseerd. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar van 2009 zijn. Doel van het kabinet is het invoeren van een kilometerprijs voor het vrachtverkeer in 2011 en voor alle andere automobilisten vanaf 2012. De kilometerheffing vervangt op den duur de motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting bpm.

De Tweede Kamer wil verder een beperking aanbrengen in de vrijstelling van de kilometerheffing voor oldtimers. Het kabinet wil eigenaren van auto’s die ouder zijn dan 25 jaar vrijstellen van de heffing. Dat ligt in lijn met de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting die eigenaren van oldtimers nu hebben. De ChristenUnie heeft deze week een Kamermeerderheid achter zich gekregen om deze vrijstelling vanaf 2011 te bevriezen. Daardoor zijn straks zijn alleen auto’s tot bouwjaar 1986 vrijgesteld van de kilometerheffing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer