Opkomst voor waterschap 24 procent
De opkomst voor de waterschapsverkiezingen was gemiddeld 24 procent. Dat heeft de Unie van Waterschappen vrijdag bekendgemaakt.
Kiezers konden tot afgelopen dinsdagmiddag hun stem uitbrengen in een van de 27 waterschappen. De opkomst was het hoogst in het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, waar 35,8 procent van de stemgerechtigden een stembiljet heeft ingevuld. De uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt vandaag bekendgemaakt.In eerste instantie werd nog uitgegaan van een opkomst rond de 15 procent. Minister-president Balkenende noemde de opkomst „teleurstellend.” Hij had nog geen verklaring voor de lage opkomst. „We moeten de zaken goed analyseren”, zei de premier na afloop van de ministerraad. De verkiezingen werden dit jaar voor het eerst in alle 27 waterschappen tegelijk gehouden om meer kiezers te trekken. Ook kon voor het eerst worden gestemd op politieke lijsten in plaats van op individuele personen.
De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Het was de bedoeling dit jaar ook de mogelijkheid te geven via internet te stemmen, in de hoop de opkomst te vergroten. Maar het beoogde systeem daarvoor bleek niet betrouwbaar genoeg. Daarom stak staatssecretaris Huizinga van Waterstaat er eerder dit jaar met steun van de Tweede Kamer een stokje voor. De waterschapsverkiezingen kostten dit jaar ongeveer 20 miljoen euro.
Bij de waterschapsverkiezingen zijn veel stembiljetten ongeldig verklaard. Dat meldde de voorzitter van de Unie van Waterschappen vrijdag. „De foutenmarge is opvallend hoog. Veel mensen hebben geen geboortejaar ingevuld boven aan het formulier, waardoor deze ongeldig zijn verklaard”, meldde voorzitter Sybe Schaap. Invullen van het geboortejaar was nodig om te verifiëren dat de juiste persoon het formulier instuurde. Waarom dat niet is gebeurd, wordt uitgezocht. „Wellicht zijn veel mensen dit vergeten.”
Mede door de lage opkomst van 24 procent vraagt hij zich af of gekozen is voor de juiste vorm. „Het systeem zelf staat nu ter discussie en dat moet je bij verkiezingen zien te vermijden.”
Schaap denkt dat er nog maar twee opties mogelijk zijn. „De waterschapsverkiezingen worden onder de Kieswet geplaatst en gecombineerd met bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen. Een tweede optie is dat er wordt gekozen voor een vorm van indirecte verkiezingen, zoals bij de Eerste Kamer.”
Het Alphense bedrijf Service Point ligt onder vuur door het te laat opleveren van de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen. „We hebben donderdagochtend onze taak afgerond. Dat was 36 uur te laat en dat betreuren wij”, aldus directeur Ton Kalter vrijdag.
Een van de grote oorzaken van de vertraging was volgens Kalter dat er veel wijzigingen moesten worden doorgevoerd in de aanvankelijke productie-eisen. „Dit heeft ertoe geleid dat een groot deel van de biljetten niet volledig digitaal kon worden gescand, maar handmatige verwerkt moest worden”, aldus de directeur.