‘Obama’ verkoopt
De eerste Amerikaanse president van Afro-Amerikaanse afkomst is momenteel een van de meest succesvolle handelsmerken in Amerika. „Zet Obama erop en het verkoopt”, zegt professor James Fisher, een marketingspecialist van de universiteit van St. Louis in de gelijknamige stad in Missouri.
De eerste golf betrof T-shirts tijdens de verkiezingscampagne. Sinds zijn zege op 4 november, hebben kranten zoals The Los Angeles Times en The New York Times al miljoenen verdiend met ingelijste herdrukken van hun voorpagina die Obama’s historische verkiezingsoverwinning meldt. Plus allerlei aanverwante artikelen zoals koffiemokken, posters en speciale munten die wegvliegen.En dan is er de invasie die men in Washington verwacht voor Obama’s inauguratie op 20 januari. Parlementsleden krijgen gratis kaartjes om zulke plechtigheden bij te wonen en handelaren proberen hun die kaartjes tegen een beschaafd prijsje afhandig te maken, om ze dan vervolgens tegen woekerprijzen op de vrije markt te verkopen. Onder meer via het internet, waar ook huurkamers worden aangeboden „slechts vijf mijl van het Witte Huis.” Luchtvaartmaatschappijen hebben extra Obamavluchten ingelast om de 2 miljoen belangstellenden die men in Washington verwacht te kunnen aan- en afvoeren.
En dan de boeken. Obama heeft er drie geschreven en die staan momenteel alle drie boven aan de bestsellerlijst van The New York Times. Nummer vier is het boek van Doris Kean over de filosofie op basis waarvan Abraham Lincoln zijn „regeringsploeg van rivalen” samenstelde (”Team of Rivals - The political Genius of Abraham Lincoln”). Dit boek inspireerde Obama en Keans boek staat nu nummer vier op de bestsellerlijst.
„Obama is geschiedenis en veel mensen willen daar op de een of andere manier aan deelhebben. Het is te vergelijken met de eerste maanlanding. Men wil erbij zijn. En als dat niet kan, wil men iets hebben dat eraan herinnert. Het is een hype die wel over zal waaien, maar het zegt wel iets over het enthousiasme dat deze man creëert. Uit marketingoogpunt beslist indrukwekkend”, zegt professor Fisher.