„Holocaust zegt velen niets meer”
„De nacht van de Holocaust en de herleving van Israël zeggen velen niets meer. Ook onder jonge predikanten binnen de Protestantse Kerk in Nederland is weinig oog voor Israël”, meent ds. J. de Vreugd.
De predikant kreeg woensdag in het Israël Centrum te Nijkerk het eerste exemplaar overhandigd van zijn boek ”Het wonder van Israël” (uitgeverij Jongbloed). De auteur gaf het exemplaar kort daarna door aan Karel van Oord, oprichter van Christenen voor Israël (CvI).Het boek bevat 48 overdenkingen ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van de staat Israël. Uitgever M. Aangeenbrug: „Ds. De Vreugd probeert in het boek een brug te slaan tussen het Bijbelse spreken van God over Israël en de actuele situatie. Voor de meeste mensen zijn het twee werelden.”
Ds. De Vreugd citeerde gisteren een regel uit het boek ”De kring om de Messias” van prof. dr. A. van de Beek. Deze stelt dat de lege huizen van de Joden in de Tweede Wereldoorlog verband houden met de lege kerken. Ds. De Vreugd haalde ook een uitspraak van de schrijver Elie Wiesel aan, die zei dat in Auschwitz niet het Jodendom stierf maar het christendom.
Ds. De Vreugd: „Sinds de Joden zijn vermoord, heeft de secularisatie toegeslagen. Toen de kinderen van Israël in Nederland verdwenen, kwamen de kinderen van Ismaël ervoor terug. De islam moet de leegte van Europa vullen, maar er valt niets van te verwachten. Allah is niet de God van Israël.”
De schrijver vreest dat velen tegenwoordig, net als in de jaren dertig van de vorige eeuw, de verkeerde kant op kijken als het om de Joden gaat. „Ook in de kerken wint de gedachte terrein dat Israël de problemen aan zichzelf te wijten heeft. Er is veel veranderd sinds de Nederlandse Hervormde Kerk in haar sympathie voor Israël vooropliep. De Protestantse Kerk voelt zich wel verbonden met Israël, maar tegelijkertijd is er kritische solidariteit.”
De predikant betreurt het dat bij veel jonge predikanten binnen de Protestantse Kerk het thema Israël niet leeft. „We moeten de stem verheffen, informatie verschaffen en de geschiedenis laten spreken. Dat is de roeping van christenen die solidair zijn met Israël.”
Asheuvel
Karel van Oord zei in een korte toespraak dat hij in Amersfoort veel kerken bezocht heeft, maar dat hij daar slechts twee predikanten gevonden heeft die wel eens voor Israël bidden. Hij merkte op dat de boodschap van CvI wereldwijd aanslaat, met name in Afrika en Oost-Europa.
Rabbijn L. B. van der Kamp herinnerde aan het moment dat ds. De Vreugd met zijn vrouw stond bij de asheuvel van het concentratiekamp Maidanek, waar de overblijfselen liggen van 300.000 Joden die in de oorlog zijn omgebracht. „Hij vroeg zich af hoe dat heeft kunnen gebeuren en hoe het kan dat de kerk de blik richt op Israël en niet kijkt naar de eigen geschiedenis. Het was een harde confrontatie. Het is bijzonder om dat volk in het boek Gods oogappel te noemen, terwijl je weet wat zich op die plaats heeft afgespeeld.”
Ds. W. J. J. Glashouwer, internationaal voorzitter van CvI, stelde dat veel theologie bestaat uit denkbeelden over God, die echter niets met God te maken hebben. „Als het resultaat van de theologische denkbeelden is dat je niet van Israël houdt, dan dien je de God van de Bijbel niet.” Hij gaf ds. De Vreugd de opdracht om een wachter op de muren van Jeruzalem te zijn.