Terreuraanslagen Bombay: 80 doden
BOMBAY (AP) – De onbekende terreurgroep Deccan Mujahideen heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen woensdagavond in de West Indiase stad Bombay. De terroristen openden met automatische wapens het vuur op minstens zeven plekken, waaronder twee luxe hotels, het hoofdbureau van politie in het zuidelijke stadsdeel en een druk treinstation. Daarbij zijn minstens 78 personen om het leven gekomen en ruim tweehonderd gewond geraakt.
Twee van de bekendste hotels van de stad, het Taj Mahal en de Oberoi, waren doelwit. Ook het treinstation Chhatrapati Shivaji Terminus in Zuid Bombay en Leopold’s restaurant, een bekend oriëntatiepunt in de stad, werden beschoten. Het restaurant zat vol kogelgaten en de vloer was besmeurd met bloed.Honderd mensen worden op drie locaties gegijzeld door terroristen in de Indiase stad Mumbai. Dat meldde de Britse omroep BBC woensdag.Volgens een Britse ooggetuige werden in de Oberoi tientallen mensen vanuit het restaurant naar het trappenhuis gedreven en zouden de daders het vooral op Britten en Amerikanen hebben gemunt.
Het hoofdbureau van politie in Zuid Bombay, het gebied waar de meeste aanslagen plaatsvonden, werd eveneens hevig onder vuur genomen. ‘Wij liggen onder vuur, er wordt bij de poort geschoten’, zei een politiewoordvoerder over de telefoon.
De ’chief secretary’ van de deelstaat Maharashtra, Johnny Joseph, meldde minstens 80 doden en ruim tweehonderd gewonden. Joseph waarschuwde dat het slachtoffercijfer vermoedelijk zou oplopen. Maharashtra is de deelstaat waarvan Mumbai de hoofdstad is.
De aanslagen begonnen woensdagavond en gingen door in de vroege donderdagochtend. Politietroepen probeerden de terroristen uit te schakelen. Over de motieven van de aanslagplegers was nog niets bekend.
In het Taj Mahal zaten verscheidene europarlementariërs, onder wie de Brit Sajjad Karim. Hij zei dat hij en verscheidene andere parlementsleden de deur van hun kamer hadden gebarricadeerd. ‘Ik was in de lobby toen gewapende mannen binnendrongen’, vertelde hij telefonisch. ‘Een schutter stond kogels in het rond te vuren, vlak naast mij. Ik slaagde er in weg te komen en rende de hotelkeuken in.’ Karim maakt deel uit van een delegatie die een topconferentie van de Europese Unie en India voorbereidt.
Bombay is vaker het doelwit geweest van aanslagen. In maart 1993 pleegden gangsters die banden onderhielden met Pakistaanse extremisten een serie bomaanslagen op een beursgebouw, treinen, hotels en benzinestations. Daarbij vonden 257 mensen de dood en raakten ruim 1100 gewond. De aanslagen waren vergelding voor de dood van honderden moslims bij eerdere religieuze onlusten.
In 2003 kwamen er 52 mensen om het leven in bomaanslagen die het werk zouden zijn van moslimextremisten. In juli 2007 was het opnieuw raak: verscheidene treinwagons en een station.