Buitenland

Premier Thailand stapt niet op

De Thaise premier Somchai Wongsawat weigert op te stappen, hoewel de druk van de machtige strijdkrachten op hem en zijn regering toeneemt. Hij zei woensdag op de televisie dat het kabinet zich donderdag beraadt over te nemen maatregelen tegen duizenden betogers, die zich volgens hem niet aan de wet houden.

ANP
26 November 2008 17:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:48
BANGKOK – De Thaise premier Somchai Wongsawat verwerpt het idee van de legerleider om nieuwe verkiezingen te houden. Hij zei dat woensdag in een televisietoespraak tot de natie. Foto EPA
BANGKOK – De Thaise premier Somchai Wongsawat verwerpt het idee van de legerleider om nieuwe verkiezingen te houden. Hij zei dat woensdag in een televisietoespraak tot de natie. Foto EPA

Duizenden demonstranten van de oppositiepartij Volksalliantie voor Democratie (PAD) bezetten sinds dinsdag het internationale vliegveld Suvarnabhumi. Ze beschuldigen de premier ervan een zetbaas te zijn van de afgezette premier Thaksin Shinawatra. Somchai is zijn zwager.Een Thaise rechtbank bepaalde woensdag dat de betogers het vliegveld moeten verlaten, maar de demonstranten hebben gezegd dat het vliegveld gesloten blijft totdat de regering vertrekt. „Demonstraties zijn volgens de grondwet gewaarborgd, maar ze moeten andermans rechten en vrijheden geen geweld aandoen”, stelde de rechter.

Legerleider generaal Anupong Paojinda ziet het vertrek van de regering en nieuwe verkiezingen als de enige oplossing voor de diepe crisis waarin het land is gestort. Hij eiste verder dat de demonstranten stoppen met bezettingen en betogingen. Daarnaast garandeerde hij dat het leger geen coup voorbereidt, omdat die niets zou oplossen. De betogers proberen mogelijk met hun acties het leger toch aan te zetten tot een staatsgreep.

De bezetting van het internationale vliegveld hakt in op de Thaise economie. Tienduizenden toeristen zijn getroffen, nu er geen vluchten meer van en naar het vliegveld plaatsvinden. De beelden van gestrande reizigers vliegen de wereld over en kunnen van invloed zijn op de lange termijn.

Op het vliegveld zelf zijn enkele duizenden toeristen gestrand, onder wie enkele tientallen Nederlanders. De meesten zouden terugvliegen met China Airlines en de Taiwanese maatschappij EVA Air. „Een medewerker van mijn luchtvaartmaatschappij riep in paniek dat er een bom was geplaatst en ging er vandoor”, zei Veronica den Oude uit Hoofddorp. „We kregen alleen een briefje met een telefoonnummer dat we konden bellen”.

Toen de Nederlanders zagen dat alle vluchten waren geschrapt, gingen ze slaapplekken installeren. „Mensen lagen op matten, achter balies en op de lopende banden die soms spontaan aan gingen”, aldus Den Oude. „We hebben ook de telefoontjes beantwoord aan de incheckbalies van reizigers en journalisten die belden”.

Inmiddels zijn de Nederlanders opgevangen door de Nederlandse ambassade. Ze weten nog niet precies wanneer ze naar huis terugkunnen. De meesten hadden deze of volgende week weer aan het werk gemoeten, of naar hun kinderen die bij familie verblijven. „We hebben 3, 5 en 7 december doorgekregen als mogelijke vertrekdata”, zegt Boudy Henket uit Breda. „Maar niets is zeker”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer