Bush wil actie tegen terreurfinanciers
De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft president Bush voorgesteld onder meer Saudi-Arabië „dringend” te vragen iets te ondernemen tegen financiers die al-Qaida en andere terreurnetwerken ondersteunen. Gebeurt dit niet binnen drie maanden, dan zouden „sancties” kunnen volgen en zouden de VS zich het recht voorbehouden om zelf op te treden.
Het voorstel lekte maandag uit via The Washington Post, nadat Newsweek eerder had bericht dat geld voor de septemberterroristen mogelijk afkomstig was van de vrouw van de Saudische ambassadeur in de VS. Newsweek citeerde een onderzoeksrapport van het Congres (parlement). Verschillende senatoren kritiseerden de FBI, omdat de federale recherchedienst deze affaire niet grondig uitgezocht zou hebben. Van Saudische kant werd het verhaal uiteraard tegengesproken.
Feit blijft dat al lang bekend is dat rijke Saudiërs al-Qaida en andere terreurnetwerken financieel steunen. De Nationale Veiligheidsraad heeft nu een lijst opgesteld van negen van zulke financiers. Zeven van hen hebben de Saudische nationaliteit, nummer acht is een Pakistaan en nummer negen een Egyptenaar. De Nationale Veiligheidsraad wil dat er in de drie betreffende landen actie wordt ondernomen, of door een zogeheten ”démarche” van de Amerikaanse ambassadeur of door er een speciale gezant heen te sturen.
Wat voor sancties de VS zouden kunnen nemen als de drie landen in gebreke blijven is nog niet duidelijk. „Het is duidelijk dat de regering-Bush de zaak het liefst zo geruisloos mogelijk wil behandelen, omdat Washington alledrie de landen nodig heeft in de strijd tegen het terrorisme, vooral als het tot een oorlog tegen Irak komt”, aldus een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. Officieel reageerde Washington maandag overigens geërgerd op de oproep tijdens het weekeinde van eerdervermelde senatoren om de rol van Saudi-Arabië in de terreurfinanciering grondiger te onderzoeken.
Volgens Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer beschouwt president Bush Saudi-Arabië als een „betrouwbare partner” in de strijd tegen het terrorisme. Verschillende analisten wijzen erop dat Amerika’s coulante houding tegenover de machthebbers in Riyad vooral wordt ingegeven door de sterke oliepositie van dit land. „Eenzesde van Amerika’s olie-importen komt uit Saudi-Arabië en dit land heeft als een van de weinige olieproducerende landen de mogelijkheid om extra olie te produceren als de toevoer door een oorlog in Irak stagneert. Washington is afhankelijk van Riyad en daardoor kunnen de VS moeilijk een vuist maken”, meent Matthew Simmons, directeur van Simmons & Co., een energieadviesbureau in Houston in Texas.