Monumentale fabriek Kampen gerestaureerd
Felle branden bedreigden in 2002 nog de monumentale panden op het oude Berkterrein in Kampen. De oude directeurswoning van de fameuze BK Pannenfabriek uit 1851 bleef echter gespaard. Vrijdag wordt het gerestaureerde complex heropend.
Hendrik Berk richtte in de negentiende eeuw zijn blikslagerij op in Kampen. In 1851 opende de fabriek aan de Noordweg, waar het een personeelsbestand opbouwde van circa 300 rond de eeuwwisseling tot uiteindelijk 700 in 1913. BK maakte destijds furore met zijn emaillen pannen. In de jaren ’60 fuseerde de fabriek met Beccon uit Doetinchem. Een groot deel van de werkgelegenheid verdween daarmee naar Gelderland. Uiteindelijk ging in Kampen de fabriek dicht. Het industriecomplex van 4 hectare verpauperde vervolgens in rap tempo. De directeurswoning werd gekraakt en kunstenaars vonden een zee van ruimte in de grote fabriekshal hierachter.In 1998 kocht het bouwbedrijf Mateboer Groep uit Kampen het terrein op. Aan de achteruitgang van het complex veranderde niet veel. In 2002 ging na een vijfde grote brand op het terrein een karakteristiek pand in vlammen op. „De toren waar de bedrijfsbrandweer van de pannenfabriek zijn slangen te drogen hing, werd door de brand vernield”, zegt C. Spanjer, projectontwikkelaar van het terrein. „Het panden kende karakteristieke ornamenten in het metselwerk. Het is erg jammer dat dit verloren ging.” Om erger te voorkomen werd het terrein hermetisch afgesloten met een hekwerk. Al snel werd duidelijk dat het complex, fraai gelegen langs de IJssel, zich prima leent voor woningbouw. Er zullen vijf woontorens en honderd woningen op het tot Berkpark gedoopte terrein verrijzen. De eerste toren wordt vanaf komende maand gebouwd, 63 huizen op het complex zijn al klaar. Het totale project kost circa 50 miljoen euro, meldt Spanjer.
Uiteindelijk werd na bouwkundig onderzoek besloten de directeurswoning, in 1851 gebouwd en ontworpen door de in Kampen en Zwolle beroemde architect Broekema, te behouden. De erachter gelegen productiehal werd deels bewaard. Vorig jaar startte de restauratie van beide gemeentelijke monumenten. „Het pand was in slechte staat, maar veel is toch bewaard gebleven”, zegt Spanjer. Zo werden de karakteristieke houten vloer en lambrisering hersteld. Om net als de directeurswoning de productiehal als kantoorpand te kunnen gebruiken, werd hier een ’glazen doos’ in gebouwd. De oude buitenmuren konden zo intact blijven. In december verhuist een accountants- en belastingkantoor naar het complex van 900 vierkante meter. Een elders op het terrein staande portierswoning wordt later nog gerestaureerd.