ACP wil centrale aansturing politie
Politiebond ACP wil dat de politie centraal wordt aangestuurd. Dat is volgens voorzitter Gerrit van de Kamp de oplossing om de Nederlandse politie uit de problemen te krijgen.
De politie verkeert momenteel namelijk in grote financiële zorgen. Dat is uit recent onderzoek gebleken. Volgens Van de Kamp blijkt uit deze studie dat de Nederlandse politie binnen twee jaar aan de financiële afgrond staat, als er niet wordt ingegrepen.Een van de conclusies van de meerjarige financiële analyse over de politie is dat 21 van de 25 korpsen in 2011 geen sluitende begroting meer hebben. „Het structureel tekort zal uitkomen op ongeveer tussen de 70 en 100 miljoen euro", staat in de analyse. Niet alleen politiemensen, maar ook burgers zullen de gevolgen van de problemen gaan merken, benadrukt Van de Kamp.
„De tekorten leiden tot minder politiemensen en dat betekent langer wachten totdat de politie ter plaatse is", constateert de voorman van de ACP.
De ACP stelt minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) daarom voor om het beheer van de politie centraal te regelen. Het samenbrengen van ondersteunende taken van de politie op het gebied van ICT, financiën, bedrijfsvoering en personeelszaken zal leiden tot afname van bureaucratie en komt de snelheid van besluitvorming ten goede, meent Van de Kamp.
Verder moet er een eenduidig gestandaardiseerd en sterk vereenvoudigd beleidsproces komen. Er moet ook centraal worden bepaald op welke terreinen moet worden samengewerkt. De aansturing hiervoor dient wat de ACP betreft ook van bovenaf te komen. Tenslotte wil Van de Kamp de politieopleiding versnellen, zodat politiemensen sneller de straat op kunnen.
De bond stelt bij een eventuele uitvoering van dit plan wel nog vier voorwaarden. Er mogen geen ontslagen vallen. Ook moet er budget zijn om de sterkte van de politie voor de komende drie jaar op peil te houden. Verder moeten er afspraken komen over om–, her– en bijscholing van medewerkers. Ten slotte moeten er keuzes worden gemaakt over de taken voor de politie.
Minister Ter Horst gaf donderdag in de Tweede Kamer nog aan dat ze ook voor een meer centrale aansturing van de politie is. Wat haar betreft gaat het vooral om het beheer bij de politie, zoals de inkoop van goederen en ict-beleid. Naar verwachting hakt het kabinet eind dit jaar de knoop door over eventuele veranderingen bij de politie.