Economie

De Michelinster is weer binnen

Eigenlijk hadden ze niet anders verwacht. Rutger (32) en Jessica (25) van der Weel van restaurant Katseveer in Wilhelminadorp hebben al drie jaar een Michelinster en mogen nu ook in 2009 de ster op hun naambord plakken. De ster, die bewijst dat Katseveer een ”uitzonderlijke keuken” heeft.

Cultuurredactie
25 November 2008 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:47
WILHELMINADORP – Ook in het komende jaar mogen Rutger en Jessica van der Weel een Michelinster voeren als bewijs dat Katseveer tot de toprestaurants behoort. Foto Willem Mieras
WILHELMINADORP – Ook in het komende jaar mogen Rutger en Jessica van der Weel een Michelinster voeren als bewijs dat Katseveer tot de toprestaurants behoort. Foto Willem Mieras

„Voor een restaurant dat in de top wil meedraaien, is zo’n beoordeling heel belangrijk. De gasten weten dan wat ze kunnen verwachten. Ook in andere bladen kregen we al goede recensies. In de Lekker -zeg maar de culinaire Story of Privé- staan we op plaats 74. En -veel belangrijker- in de restaurantgids ”Gault Millau” stegen we van 15 naar 16 punten. De hoogste kwalificatie ter wereld is 19,5 punten, dus we scoren heel goed. Dan is de Michelinster geen verrassing meer. We zijn met ons team gewoon goed bezig.”Vijf jaar geleden namen Rutger en Jessica restaurant Katseveer over. Het voormalige veerhuis, waar de veerboten van Kats naar Zierikzee aanlegden, staat als een eenzame wachter tussen Noord- en Zuid-Beveland en geeft een schitterend uitzicht over de Oosterschelde. Je komt er niet toevallig langs, maar fijnproevers van heinde en verre weten inmiddels de smalle parallelweg langs de dijk te vinden.

Het jonge stel bouwde Katseveer in korte tijd uit tot een professioneel, hoogstaand restaurant. Al na twee jaar viel -toen tot hun grote verrassing- de Michelinster in de bus. „Natuurlijk hoopte je eens zo’n ster te bemachtigen, maar dit was wel erg snel. Dan moet je vervolgens hard vechten om die ster ook te behouden. De gasten hebben hoge verwachtingen, die je waar moet maken. De puntjes moeten op de i. Je menukaart moet uitdagend zijn, de producten die je gebruikt altijd vers, goed op smaak, precies gegaard; de keuken superschoon, de chef-kok in topconditie. De sfeer in de zaak moet plezierig zijn, de gastvrouw altijd vriendelijk en haar kennis van wijnen up-to-date. De gast verwacht het allerbeste. Meedraaien in de top vergt dan ook alles van je. Je wilt niet graag je ster verliezen. Het negatieve effect daarvan is groot. De media zullen het uitmeten. Ben je je ster kwijt, dan lig je er behoorlijk uit; terecht of onterecht. Zover wil je het niet graag laten komen.”

Restaurant Katseveer is zondags gesloten. Dan gaan Rutger en Jessica naar de kerk. Volgens Rutger speelt de zondagssluiting geen rol bij de beoordeling van het restaurant en de keuken. „Ongeveer de helft van de toprestaurants is zondags gesloten, wij ’toevallig’ op principiële gronden. Dit soort eetgelegenheden richt zich voornamelijk op het bedrijfsleven, de belangstelling om op zondag te dineren is matig.”

Voor een schnitzel of gehaktbal moet je niet zijn in Katseveer, benadrukt Rutger. Hij specialiseerde zich in de Franse keuken, met veel mediterrane accenten. „De prijs is bovengemiddeld, de kwaliteit zeker ook.”

Tijd om te genieten van de waardering in de Michelingids is er niet. „Vanavond zijn we gewoon geopend om onze gasten te verwennen. Bovendien zijn er nog meer sterren te verdienen. Inmiddels bereiden we een verbouwing voor die de weg moet vrijmaken naar twee, of misschien zelfs drie sterren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer