Buitenland

Obama heeft haast met hulpplan

De aanstaande Amerikaanse president Obama drong maandag bij het parlement aan op snelle aanvaarding van een breed economisch stimuleringsplan.

Van onze correspondent
25 November 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:47

Obama was nogal vaag over de kosten van het plan, maar hij benadrukte „dat wij zullen doen wat nodig is.”Amerika zinkt volgens hem steeds verder weg „in een economische crisis van historische omvang.” Om het tij te keren stelt Obama een massale financiële injectie voor van honderden miljoenen dollars, die onder meer gebruikt moet worden voor modernisering en verbetering van de Amerikaanse infrastructuur en voor het leggen van de basis van een nieuw energiebeleid dat gericht is op de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen en een zuiniger gebruik van de beschikbare energie.

Democratische leiders in het Congres hebben de behandeling van Obama’s stimuleringsplan al op de agenda gezet van het nieuw gekozen parlement dat begin januari bijeenkomt. De Democraten beschikken na de verkiezingen van 4 november zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden over een comfortabele meerderheid. Men wil proberen de goedkeuring van het nieuwe stimuleringsplan voor 20 januari rond te hebben, zodat Obama dit onmiddellijk na zijn presidentiële inauguratie kan ondertekenen.

Obama benadrukte maandag dat hij hoopt op „brede steun” voor dit stimuleringsplan, niet alleen van de kant van zijn Democratische partijgenoten maar ook van de kant van de Republikeinse oppositie. Hij beloofde verder nauw te zullen samenwerken met het buitenland, „want wij hebben niet meer te maken met een Amerikaanse crisis, maar met een mondiale crisis die dientengevolge een mondiaal antwoord vereist.”

De toekomstige president bevestigde maandag de aanstaande benoeming van Timothy Geithner als nieuwe minister van Financiën. Geithner is momenteel voorzitter van de New Yorkse (regionale) Federal Reserve. Voorzitter van de Economische Raad van het Witte Huis wordt Lawrence Summers, die onder Bill Clinton minister van Financiën was. Obama koos professor Christina Romer van de universiteit van Californië in Berkeley als voorzitster van zijn raad van economische adviseurs. Gouverneur Bill Richardson van Nieuw Mexico wordt Obama’s minister voor Handel, maar die benoeming werd maandag nog niet bevestigd.

Obama’s team van adviseurs en toekomstige kabinetsleden werkt intussen nauw samen met de regering-Bush aan de oplossing van de financieel-economische crisis. De president houdt zijn opvolger op de hoogte van elk „belangrijk besluit” dat wordt genomen en beide partijen coördineren hun openbare optredens. Zo wachtte Obama maandag in Chicago met het presenteren van zijn economische team tot president Bush en minister van Financiën Henry Paulson in Washington een nieuw fonds aankondigden. Dit fonds is bedoeld om consumenten- en bedrijfsschulden op te kopen, waarmee risicodossiers uit de markt worden genomen. Dit moet banken ervan overtuigen dat het klimaat voor normale economische leningen, waarop een belangrijk deel van de economie gewoonlijk draait, weer veilig zijn.

Het ministerie van financiën stelt 20 miljard dollar (15,5 euro) ter beschikking voor de creatie van dit fonds. Dat bedrag wordt vervolgens door de Federal Reserve aangevuld met nog eens 400 miljard dollar. Een deel van dit geld komt uit de 700 miljard dollar die al eerder werd goedgekeurd voor het algemene financiële reddingsplan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer