PvdA en VVD wijzen nader onderzoek ESF af
PvdA en VVD, samen een meerderheid in de Kamer, hebben geen behoefte aan een nader parlementair onderzoek naar de ESF-affaire. CDA, GroenLinks, SP en SGP zijn wel voorstander van zo’n onderzoek.
Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer in het slotdebat over de fouten die tussen 1994 en 1999 gemaakt zijn bij de aanwending van werkgelegenheidssubsidies van het Europees Sociaal Fonds (ESF).
ChristenUnie en coalitiepartij D66 twijfelen nog over de noodzaak van een parlementair onderzoek. Minister Vermeend van Sociale Zaken voelt er niets voor. Volgens hem zal dat geen andere informatie aan het licht brengen dan de commissie-Koning al vond.
Belangrijkste conclusie van deze commissie was dat weliswaar van grootschalige fraude of misbruik niets is gebleken, maar dat de uitvoering van de ESF-regeling bijzonder slordig was. De controle op de besteding van het geld was slecht. Doordat er vaak het nodige schortte aan de administratie van werkgelegenheidsprojecten kon achteraf niet worden vastgesteld of ESF-subsidies terecht waren uitgekeerd. Door deze misstanden eist Brussel ruim 440 miljoen gulden van Nederland terug.
Vermeend zei gisteren dat naar zijn mening met het eindrapport van Koning de onderste steen boven is gekomen. CDA-kamerlid Verburg is het daar niet mee eens. Zij meent dat er nog steeds te veel onzekerheden bestaan. Volgens het CDA en bijna alle andere oppositiepartijen is het niet mogelijk nu al een definitief oordeel te geven over het beleid van de regering. „Als in de bouwfraude de onderste steen boven moet komen en er een parlementaire enquête komt, dan vind ik het zeker gerechtvaardigd na zes jaar in deze affaire, waar het gaat om tussen de 400 miljoen en ruim 1 miljard gulden, een parlementair onderzoek te houden", aldus Verburg.
Conclusies
VVD en PvdA willen geen parlementair onderzoek en dus is er geen meerderheid voor het pleidooi van de oppositie. Volgens hen is er voldoende informatie voorhanden om conclusies te kunnen trekken over het beleid. Een conclusie van de PvdA is dat de uitvoering gebrekkig is geweest en dat de verantwoordelijke bewindslieden, vooral PvdA’ers, nagelaten hebben actief toezicht te houden. „Maar er zijn echt wel pogingen ondernomen om de zaken te verbeteren", stelde woordvoerster Bussemaker gisteren. De Tweede Kamer praat volgende week verder over de ESF-affaire.