Obama komt met banenplan
De aanstaande president van Amerika, Barack Obama, komt met een economisch stimuleringsplan dat de komende twee jaar 2,5 miljoen nieuwe banen moet creëren.
Obama maakte dit zaterdag bekend in het wekelijkse radiopraatje van de Democratische Partij.„Mensen maken zich zorgen over hun baan en hun huis en liggen ’s nachts wakker over de vraag of zij volgende week hun rekeningen nog wel kunnen betalen. Het is tijd voor radicale actie en ik vraag het nieuwe parlement deze problemen zo snel mogelijk na z’n aantreden in januari aan te pakken”, aldus Obama.
De Amerikanen kozen op 4 november niet alleen een nieuwe president maar ook een nieuw parlement. Gewoonlijk komt de nieuwe volksvertegenwoordiging begin januari kort bijeen voor een procedurele kennismaking en gaat dan weer met reces tot na de inauguratie van de president, die gepland staat voor 20 januari. Maar de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft al laten weten „vanaf begin januari onmiddellijk aan de slag te gaan zonder het traditionele reces.” Pelosi zei dit gisteren in het CBS-programma ”Face the Nation”.
De Democraten stelden enkele weken geleden een economisch stimuleringsplan voor van 150 tot 175 miljard dollar. Dit plan kwam boven op het reddingsplan van 700 miljard dollar dat door het parlement werd goedgekeurd. Maar omdat de economische situatie met de dag somberder wordt, wordt nu een veel massaler stimuleringsplan uitgewerkt. „Ik denk dat je moet denken aan een plan met een omvang van minstens 700 miljard dollar”, aldus de Democratische senator Charles Schumer tegenover CBS-News.
Obama wil op korte termijn nieuwe banen creëren in een economie die het afgelopen jaar alleen maar banen zag verdwijnen. Daartoe wil hij massaal investeren in infrastructurele projecten zoals de bouw en renovatie van wegen en bruggen, de modernisering van scholen en verder wil Obama miljarden investeren in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Er moet ook geld beschikbaar komen voor de ontwikkeling van zuiniger auto’s.
De Amerikaanse autoproducenten kwamen vorige week in Washington vergeefs bedelen om miljarden aan hulp. De nieuwe regering is bereid te hulp te komen, maar wel onder voorwaarden. „Als onze autoproducenten met een goed plan komen voor een drastische sanering van de autosector plus de introductie van moderne productiemethoden voor het maken van zuiniger auto’s, dan kunnen wij die plannen inpassen in ons streven naar een efficiënter energiegebruik en een schoner milieu. Zo niet, dan denk ik dat de overheid weinig voor Detroit (de auto-industrie, red.) kan doen”, aldus Obama’s topadviseur David Axelrod gisteren in het programma ”Fox News Sunday”.
Herstel van de economie is Obama’s topprioriteit. Hij presenteerde vandaag zijn economisch team dat hem moet helpen Amerika weer op koers te krijgen. De New Yorkse (regionale) Federal Reservevoorzitter Timothy Geithner wordt Obama’s minister van Financiën en oud-minister van Financiën Lawrence Summers (onder president Bill Clinton) wordt voorzitter van de National Economic Council (Nationale Economische Raad) en later mogelijk opvolger van Ben Bernanke wanneer die de (centrale) Federal Reserve over enkele jaren verlaat.
Bill Richardson, die onder Clinton onder meer minister voor energie was, wordt minister van Handel. Richardson werd eerder ook genoemd als mogelijke kandidaat voor Buitenlandse Zaken, maar die post gaat hoogstwaarschijnlijk naar Obama’s concurrent in de Democratische voorverkiezingen, senator Hillary Clinton.