Indrukwekkend visitekaartje van Ars Musica
Binnen de gereformeerde gezindte is klassieke muziek in opkomst. De jongste loot aan deze groeiende en bloeiende stam is de stichting Ars Musica. Het visitekaartje mag gerust indrukwekkend genoemd worden.
Gedurende de afgelopen tien jaar werden binnen de gereformeerde gezindte verschillende initiatieven ontwikkeld om jongeren te motiveren zich actief met muziek bezig te houden door lid te worden van een koor of instrumentaal ensemble met een christelijk achtergrond. Zo ontstonden niet alleen enkele koren in het westen en midden van ons land, maar werden er ook diverse instrumentale ensembles opgericht om jongeren de gelegenheid te geven hun hobby binnen de eigen sfeer uit te oefenen.Het verheugende van deze trend is dat het hier niet alleen gaat om het bieden van gepaste ontspanning aan de jeugd, maar dat men ook streeft naar kwaliteit. Daarbij blijkt het niet alleen te gaan om het instuderen van steeds moeilijker stukken, maar er wordt vooral gewerkt aan het leggen van een stevige basis door het geven van stem-, koor- en ensemblescholing. Om zo de muzikale mogelijkheden te vergroten.
Mooi voorbeeld is de stichting Ars Musica. Zij werd begin dit jaar opgericht en heeft hoge ambities. „Het doel van Ars Musica is het bieden van muzikale schatten aan musici en publiek. Stichting Ars Musica wil een centrum zijn voor goede muziek en de belangen behartigen van (amateur)musici. Deze doelen tracht men te bereiken door het brengen en bevorderen van kwalitatieve en verantwoorde klassieke en kerkmuziek”, aldus de site van de stichting.
Over ambities gesproken: Ars Musica biedt onderdak aan een jeugdkoor, een jongerenkoor, een concertkoor en een professioneel kamerkoor. Het concertkoor is de voortzetting van Sine Nomine, dat de afgelopen jaren enkele cd’s uitbracht.
Auditie
Wie deel wil nemen aan een van de projecten van de stichting, moet auditie doen. Verder hoort er bij de praktische vorming ook een stuk theoretische scholing. Op deze manier hoopt men het kader te scheppen voor een verantwoorde wijze van muziekbeoefening, waardoor jongelui wellicht worden aangetrokken tot het vak.
Met het kamerkoor, waarvoor al heel wat aanmeldingen zijn, wil men zelfs op professionele basis aan de slag. Er blijken op de verschillende conservatoria in Nederland studenten te zitten die het vak in willen, maar vanwege hun problemen met het werken op zondag niet aan de bak komen in beroepskoren en -orkesten.
Binnen de stichting wordt hardop gedacht over een beroepsorkest voor het begeleiden van koren. Ook denkt men erover een kenniscentrum op het gebied van muziek op te richten.
Om het niveau van de scholing te waarborgen, zijn enkele professionele krachten aangezocht, onder wie de dirigenten Patrick en Marjon van der Linden en de zangpedagoog Ingrid Nugteren.
Marco Koomans van den Dries, voorzitter van het hoofdbestuur, laat weten dat het dankzij subsidies en sponsorgelden mogelijk moet zijn de doelstellingen van de stichting te realiseren. Zo heeft de gemeente Dordrecht de stichting gevraagd een concertserie te verzorgen in het volgende seizoen. Hij hoopt dat meer instellingen en bedrijven bereid zullen zijn de stichting te steunen. Het opbouwen van een degelijk sponsornetwerk verloopt weliswaar traag, maar dat is normaal in dit soort situaties, aldus Koomans van den Dries.
Op 13 december presenteert de stichting zich met een kerstconcert in de Michaëlskerk in Oudewater. Daar is onder andere het kamerkoor onder leiding van Patrick van der Linden voor het eerst te horen, met onder andere werk van William Byrd.
Uiterst verzorgd
Als klinkend visitekaartje bracht de stichting onlangs een beknopte cd uit waarop het concertkoor zich presenteert met werken van Bach, Mendelssohn, Schubert en Reger. Het resultaat mag gerust indrukwekkend genoemd worden. Hier wordt op uiterst verzorgde wijze muziek gemaakt. En dan beleef je momenten van grote schoonheid, zoals in ”Psalm 43” van Mendelssohn, in ”Die Nacht” (voor mannenkoor) van Schubert en in het ”Nachtlied” van Reger. Hier is gewoekerd met talenten. Luister eens naar de dames in ”Die Nachtigall”, ook van Mendelssohn. Bij Schubert kwam ik onder de indruk van de sonore klank van het mannenkwartet.
De cd bevat veel romantiek, en maar één nummer barok. In laatstgenoemd genre is de concurrentie zo groot dat je wel van heel goeden huize moet komen om anderen te evenaren. In romantische koormuziek kun je heerlijk stoeien met lange melodische lijnen en gekruide harmonieën.
Natuurlijk zou er nog het nodige aan of op te merken zijn. Sommige passages zouden wat meer durf mogen hebben en wat kernachtiger kunnen klinken, maar dat komt allemaal nog wel. In ieder geval is deze start veelbelovend.
Voor de opname tekende Ars Audiendi, een label met dezelfde ambitie als Ars Musica. Dit is een combinatie van een voortreffelijke geluidstechniek, een originele verpakking en een leesbaar booklet.
Mede n.a.v. ”Concertkoor Ars Musica - Patrick van der Linden, dirigent - Bach, Mendelssohn-Bartholdy, Schubert, Reger”; Ars Audiendi (6002); € 6,95; bestellen: www.stichtingarsmusica.nl.