Seminarium baptisten verhuist naar VU
De predikantenopleiding van de baptisten verhuist van de Universiteit Utrecht naar de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Daartoe besloot unaniem de algemene vergadering van de Unie van Baptisten Gemeenten, zaterdag in Barneveld. Prof. dr. W. Janse, decaan van de faculteit der godgeleerdheid van de VU, tekende zaterdag de overeenkomst tussen beide opleidingen.
Het Bestuur Theologische Opleiding (BTO) had in het voorjaar een notitie aan de algemene vergadering aangeboden over de samenwerking met de universiteit. Het constateerde dat aan de Utrechtse faculteit de wetenschappelijke kwalificaties de prioriteit hebben, boven het persoonlijke geloof. De theologie is afdeling geworden van de faculteit van geesteswetenschappen. Bij de VU is de theologie echter een van de speerpunten. Dit betekent dat er een zelfstandige faculteit der godgeleerdheid blijft.De docenten, de unieraad en BTO waren unaniem van mening dat samenwerking met de VU betere perspectieven biedt dan continuering van de samenwerking met Utrecht, zo formuleerden zij in een gezamenlijk voorstel. „De studenten krijgen een beter op het voorgangerschap toegesneden opleiding, in een omgeving waar de persoonlijke geloofsbeleving een belangrijke plaats inneemt.”
De reden van de verhuizing is de „groeiende kloof” tussen het huidige seminarium van de baptisten en de theologische faculteit van Utrecht, stelde de voorzitter van het BTO, dr. A. J. Remmelzwaal, zaterdag. Dat gold zowel inhoudelijk als het karakter van de opleiding.
Seminarierector drs. T. van der Leer ziet als voordeel van de VU dat ook andere studenten kunnen instappen, wat meer interactie geeft. „Er zijn aan de VU meer kerken, zoals doopsgezinden, waar we historische banden mee hebben. Er is het Hersteld Hervormd Seminarium. Aangezien zij veel van de puriteinen houden en wij daar vanuit onze traditie ook veel mee hebben, zal dat een leuke interactie geven.”
Hij verwees verder naar de Theologische Hogeschool Azusa, die voorgangers opleidt voor evangelische en pinkstergemeenten. „Het is een eer om als docenten deel uit te maken van vakgroepen waarvan je kunt profiteren.”
Niet afgezakt
Utrecht is niet zo afgezakt, zo benadrukte drs. J. G. Brongers, bestuurslid van de unie. „Over de kwaliteit hebben we alleen lof. Maar Utrecht heeft gekozen voor een andere route, het brede vakgebied van geestes- en religiewetenschappen. Wij hebben echter de opdracht voorgangers op te leiden.”
De Utrechtse faculteit betreurt het dat de baptisten vertrekken, zo liet hij weten, maar Utrecht wilde dan ook snel mogelijk de samenwerking tot een goed einde brengen. Streefdatum van de verhuizing van de baptistenopleiding naar de VU is 1 januari 2009, om de onzekere periode niet te lang te laten duren. Ook zal het BTO beginnen met de opvolgingsprocedure van prof. dr. O. de Vries als bijzonder hoogleraar baptisme, zodat zijn opvolger in september 2009 kan aantreden aan de VU.
Drs. Van der Leer benadrukte dat studenten niet verplicht worden om aan de VU hun theologieopleiding te doen. Studenten uit baptistengemeenten studeren momenteel aan verschillende universiteiten in Nederland of aan de Evangelische Theologische Faculteit in Heverlee (België). In Utrecht studeren echter nog maar twee baptistische studenten van het totale aantal van 43 voltijds- en deeltijdstudenten.
Felicitaties
Prof. dr. W. Janse feliciteerde zaterdag de baptisten met het besluit, „maar meer nog onszelf met u. Het reeds rijkgeschakeerde palet van de VU wordt aanzienlijk verrijkt door baptisten, die een eigen traditie vertegenwoordigen, waarin calvinisme en piëtisme beide een plaats hebben. Daarvoor hebben we onze specialisten in huis.”
Hij noemde de komst van de baptisten een versterking van het profiel van de faculteit. Hij benadrukte dat er ook in de toekomst geen sprake is van het opgaan van de theologie in een algemene faculteit van geesteswetenschappen. „Wij praten niet alleen óver levensbeschouwing en religie, maar ook er vanuit. Van de docenten wordt een kritische zelfreflectie op de eigen traditie verwacht, om zo deze verstaanbaar te maken voor anderen.”
Ten slotte heette prof. Janse de baptisten welkom als „broeders en zusters.” „Wij vertegenwoordigen dezelfde christelijke traditie, willen uitgaan van dezelfde bronnen, Gods Woord, en wensen samen dienstbaar te zijn aan het Koninkrijk van God.”
Staande de vergadering werd de overeenkomst getekend door prof. Janse namens de VU en ds. J. Hofmans, voorzitter van de unieraad. Na bekendwording van het unanieme besluit klonk een luid applaus.