Buitenland

Obama wil jong en ervaren economisch team

Het economisch team van de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama begint langzaamaan vorm te krijgen. Obama maakt maandag bekend dat Timothy Geithner als minister van Financiën en Lawrence Summers als hoofd van zijn team van economisch adviseurs zullen aantreden.

ANP/DPA
24 November 2008 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:46
CHICAGO – Het economisch team van de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama begint langzaamaan vorm te krijgen. Obama maakt maandag bekend dat Timothy Geithner als minister van Financiën. Foto EPA
CHICAGO – Het economisch team van de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama begint langzaamaan vorm te krijgen. Obama maakt maandag bekend dat Timothy Geithner als minister van Financiën. Foto EPA

Met de presentatie van zijn economisch team, met daarin veel ambitieuze dertigers, wil Obama volgens Amerikaanse media wat rust brengen op de financiële markten. Vrijdag werd Geithner in de media al genoemd voor de toppositie op Financiën, wat een positieve invloed had op Wall Street.Geithner is momenteel directeur van de centrale bank van New York en werkte van 1998 tot 2001 als onderminister van Financiën onder president Bill Clinton. Lawrence Summers was toen minister van Financiën.

Volgens velen is de 47–jarige Geithner de juiste man om de financiële crisis aan te pakken. „Tim is een uitstekende keuze", aldus de chef van de investeringstak van de bank Credit Suisse in de krant New York Times. „Hij heeft het intellect, de ervaring en bekwaamheid om tactisch te werk te gaan, wat bij deze baan hoort".

Ook in Washington is men opgetogen. „Hij zal in de Senaat zeer goed ontvangen worden", aldus de Democraat Kent Conrad, voorzitter van de begrotingscommissie in de Senaat. „Hij is het type persoon, dat men tijdens een storm aan het roer wil hebben".

En het is een zware storm. De Verenigde Staten worden momenteel geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds die van de jaren dertig van de vorige eeuw. Sinds begin dit jaar zijn er alleen al 1,2 miljoen banen verloren gegaan.

Experts van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs houden er rekening mee dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van dit jaar 5 procent krimpt. Ze verwachten tevens dat eind dit jaar de werkloosheid op een voor Amerikaanse begrippen catastrofaal cijfer van 9 procent zal staan.

Obama werkt met zijn economische adviseurs aan een omvangrijk herstelplan voor de Amerikaanse economie. Het team moet echter niet alleen de financiële crisis in de VS aanpakken, maar ook de wereld behoeden voor een algehele diepe recessie.

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar wat Obama gaat doen met het tweede gedeelte van het reddingspakket van 700 miljard dollar om de crisis aan te pakken. Hij heeft al aangekondigd in twee jaar tijd 2,5 miljoen nieuwe banen te willen creëren, nadat hij in januari de macht heeft overgenomen.

De huidige minister van Financiën Henry Paulson heeft ongeveer 250 miljard dollar gebruikt voor onder meer kapitaalinjecties bij banken. De rest van het geld zei Paulson te willen bewaren voor de nieuwe regering. Obama zei tijdens zijn campagne met 175 miljard zijn plannen te kunnen uitvoeren, maar hij liet al doorschemeren dat hij meer geld nodig heeft. Volgens ingewijden gaat het om zeker 300 tot 500 miljard dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer