Tibetanen scharen zich achter dalai lama
De Tibetaanse gemeenschap heeft zich zaterdag achter de dalai lama geschaard. „We willen de middenweg bewandelen", aldus de zegsman van de Tibetaanse overheid in ballingschap aan het einde van een bijeenkomst met zeker zeshonderd Tibetanen in de Indiase stad Dharamsala.
De dalai lama riep de Tibetanen bij elkaar om te zien of zijn strategie nog gesteund werd. Hij wil zonder geweld meer autonomie afdwingen van de Chinese overheid. Zijn volgelingen mopperden echter steeds vaker dat deze strategie niet werkte. Ook de dalai lama zelf stelde dat de gesprekken met de Chinezen mislukt zijn.Nu de Tibetaanse gemeenschap heeft uitgesproken de lijn van de dalai lama te volgen, zijn andere opties voorlopig van tafel. Jongere Tibetanen riepen de afgelopen maanden op om totale onafhankelijkheid te eisen van de Chinezen. Dat zou eventueel zelfs met geweld gedaan kunnen worden. Ook gingen geluiden op om af te wachten tot het regime in China minder star reageert op de eisen van het Tibetaanse kamp.
Een van de overwegingen van de Tibetanen om de dalai lama te volgen, was de internationale steun die de geestelijk leider geniet. Wereldleiders ontvangen de monnik regelmatig en maken zich hard voor zijn zaak, juist omdat hij geen geweld wil inzetten. Een verandering van strategie zou die steun op het spel kunnen zetten, denken de Tibetanen.
Een woordvoerster van Studenten voor een Vrij Tibet, een jongerenorganisatie die pleitte voor hardere actie tegen China, stelde dat de middenweg niet hoeft te betekenen dat op dezelfde manier verder onderhandeld wordt met Peking. „Mensen roepen om een krachtigere actie, dat kan passen binnen de strategie van de middenweg".
De Chinezen probeerden vrijdag met een verklaring vol stevige taal te bewerkstelligen dat de Tibetanen geen overeenstemming zouden bereiken. In een verklaring stond dat de dalai lama „bedekt strijd voert voor totale onafhankelijkheid", zo zou volgens Peking blijken uit teksten van de geestelijke. China verklaarde verder niet toe te staan dat Tibet ooit meer autonomie krijgt, in wat voor vorm dan ook.
De Chinese communisten hebben Tibet in 1950 met geweld ingelijfd. De dalai lama vluchtte in 1959 van Tibet naar India, na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing. Sindsdien leeft hij in ballingschap.