Buitenland

Nog geen transport met hulp naar Gaza

Israël heeft een beslissing om zeventig vrachtwagenladingen aan humanitaire hulp naar de Gazastrook te sturen teruggedraaid. Dat heeft de directeur van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), John Ging, donderdag gezegd.

Buitenlandredactie
21 November 2008 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:46

Door de weigering van hulp aan Gaza raken de VN-voorraden in het gebied vlug uitgeput, zegt Ging. Zonder aanvullende voorraden zal de VN de voedselverstrekking komend weekeinde moeten opschorten. Ongeveer 750.000 Palestijnen zijn van deze voedselhulp afhankelijk.Israël blokkeert de toegang tot Gaza al twee weken vanwege raketaanvallen op Israël door Palestijnse strijders. Het ministerie van Defensie liet weten nooit toestemming te hebben gegeven voor de zeventig vrachtwagenladingen. De toevoerwegen blijven dicht, vooral nu inlichtingendiensten een op handen zijnde aanval van Palestijnse strijders hebben aangekondigd, aldus het ministerie.

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft zich donderdag in een paginagrote advertentie in drie Israëlische kranten met een vredesboodschap rechtstreeks tot de Israëliërs gericht. Terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en delen van Jeruzalem betekent volledige erkenning van Israël in de Arabische wereld, verzekerde hij hen.

Volgens dit land-voor-vredeplan (voor het eerst voorgesteld tijdens het Arabische vredesinitiatief in 2002) zullen 57 Arabische en islamitische landen diplomatieke betrekkingen met Israël aangaan in ruil voor Israëls terugtrekking uit de gebieden die tot een beoogde Palestijnse staat moeten behoren. Om de belofte kracht bij te zetten is de advertentie omlijst met de vlaggen van deze landen.

Het idee achter de advertentie is om de Israëlische bevolking, die maar in beperkte mate op de hoogte zou zijn van het vredesplan, direct te benaderen en in te lichten over het plan. „Dat is tot nog toe altijd onvoldoende gebeurd”, zegt Saeb Erekat, adviseur van Abbas.

Israël zou niet bereid zijn alle eisen van het voorstel in te willigen, maar de regering erkent het nut bij het beëindigen van het Arabisch-Israëlische conflict. „De overweldigende meerderheid van de Israëlische bevolking wil vrede met onze buren en begrijpt dat vrede alleen bereikt kan worden door middel van een moeilijk compromis”, liet regeringswoordvoerder Mark Regev weten.

Israëliërs zijn vooralsnog sceptisch over een vredesverdrag, omdat Abbas niet voor alle Palestijnen spreekt. In 2007 raakte hij de macht in Gaza kwijt aan Hamas. Ook heeft een jaar van vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen nauwelijks resultaat opgeleverd en heeft de Israëlische oppositieleider Benjamin Netanyahu laten weten niet op de huidige manier van onderhandelen door te gaan als hij op 10 februari de parlementsverkiezingen wint.

Maar juist in deze situatie kan het vredesvoorstel dit scepticisme wegnemen door meer te bieden dan vrede alleen. Veel islamitische landen erkennen het bestaan van Israël momenteel niet en onderhouden zodoende ook geen betrekkingen met het land. De Israëlische president Shimon Peres heeft het plan de afgelopen weken geprezen en minister van Defensie Ehud Barak liet weten dat het kan dienen als basis voor onderhandelingen over vrede in de hele regio.

Ook in kranten in Europa en de Verenigde Staten wordt de advertentie afgedrukt.

Joodse kolonisten hebben donderdag in Hebron op de Westoever een moskee met graffiti bespoten en een moslimbegraafplaats gevandaliseerd. Hierdoor dreigen de spanningen in de stad verder op te lopen. Israëlische soldaten hebben de graffiti snel weggehaald en ook de begraafplaats wordt schoongemaakt, zei het leger.

De moskee staat naast een gebouw dat het middelpunt van de spanningen tussen de Palestijnen en de kolonisten is geworden. Kolonisten zeggen het gebouw gekocht te hebben van een Palestijn, maar de Palestijn ontkent dit.

Kolonisten in het gebouw negeren een bevel van het hooggerechtshof om zich, hangende een rechtszaak over het conflict, niet in het gebouw op te houden. De Israëlische minister van Defensie heeft beloofd hen binnen dertig dagen uit te zetten als ze niet vrijwillig vertrekken.

De kolonisten in Hebron zijn de meest extremistische op de Westoever. Gevreesd wordt dat zij zich met geweld zullen verzetten als het huis onder dwang wordt leeggeruimd.

Hebron is verdeeld in secties onder Palestijns en Israëlisch gezag. Ongeveer 500 kolonisten leven in bewaakte enclaves in het stadscentrum tussen 170.000 Palestijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer