Buitenland

Roep om inzet marine tegen piraten klinkt steeds luider

Steeds meer landen dringen aan op de inzet van meer marineschepen in de strijd tegen de almaar oprukkende piraterij.

Buitenlandredactie
20 November 2008 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 06:45
Roep om inzet marine tegen piraten klinkt steeds luider. Foto EPA
Roep om inzet marine tegen piraten klinkt steeds luider. Foto EPA

Japan en Zuid-Korea stelden woensdag dat ze oorlogsbodems naar de Somalische wateren en omgeving willen sturen. Jemen deed een oproep aan Arabische landen om te gaan samenwerken in de strijd tegen piraterij. De Arabische Liga en de landen die grenzen aan de Rode Zee spraken vandaag in Caïro over de aanpak van piraterij.De kaping van de supertanker Sirius Star lijkt de internationale gemeenschap de ogen te hebben geopend. Somalische kapers haalden hiermee maandag de grootste buit ooit binnen met ruim 2 miljoen vaten olie aan boord. Dat is ruim een kwart van de dagelijkse Saudische olieproductie. De piraten slaan steeds vaker toe buiten de Somalische wateren, op honderden kilometers uit de kust. Voor de Sirius Star is nog geen losgeld geëist. De afgelopen dagen vielen nog zeker drie andere schepen in de handen van de zeerovers.

Ondanks het risico van een kaping passen grote oliebedrijven hun vaarroutes vooralsnog niet aan. Een aantal andere bedrijven heeft echter besloten ondanks de extra kosten wel om Afrika heen te varen in plaats van gebruik te maken van het Suezkanaal. De vervoerders van goederen zoals tarwe, speelgoed en muziekinstallaties bekijken of de extra kosten opwegen tegen het risico.

Een reeks landen, waaronder de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Duitsland, India, Pakistan en Nederland, stuurde eerder al marineschepen naar de regio. Deze aanwezigheid schrikt de piraten nauwelijks af. De Indiase marine lukte het dinsdag een piratenschip te vernietigen. De opvarenden ontkwamen met behulp van twee kleinere speedboten.

De Verenigde Staten hebben er bij bedrijven op aangedrongen zelf voor de beveiliging van hun schepen te gaan zorgen. Eigen beveiliging zou de kosten voor transport ook opdrijven.

Sinds januari zijn circa honderd schepen aangevallen door piraten die hun uitvalsbases langs de Somalische kust hebben. Volgens experts ligt dit aantal een stuk hoger, omdat niet alle bedrijven melding hebben gemaakt van een kaping, uit vrees dat de verzekeringspremies dan omhoogschieten.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon zei woensdag in zijn kwartaalrapport aan de VN-Veiligheidsraad dat de Somalische piraten dit jaar naar schatting 25 tot 30 miljoen dollar aan losgeld hebben binnengehaald. In de periode tot oktober werden ongeveer 65 koopvaardijschepen gekaapt, zei Ban. De genoemde opbrengst voor de kapers is exclusief het losgeld dat zij nog kunnen bedingen voor de 17 schepen en meer dan 300 bemanningsleden die zij volgens het Internationaal Maritiem Bureau nog in handen hebben.

Het Internationale Scheepvaartbureau schat dat op dit moment zeker zeventien schepen met 250 opvarenden in handen zijn van Somalische kapers. De situatie is volgens een piraterijdeskundige van het bureau „al helemaal uit de hand gelopen.”

Somalische kapers deden woensdag afstand van een vrachtschip dat vaart onder de vlag van Hongkong. Het schip Great Creation, met aan boord 25 bemanningsleden, was half september buitgemaakt door de piraten. Het is onduidelijk of er losgeld is betaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer