Duizenden leraren voeren actie
Zo’n 4000 leraren uit het voortgezet onderwijs hebben woensdag in de Utrechtse Veemarkthallen actiegevoerd voor vermindering van de werkdruk. Vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs zijn daarover na maandenlange onderhandelingen niet tot afspraken gekomen. Dinsdag zaten beide partijen voor het laatst om de tafel, maar de onderhandelingen liepen na ruim twee uur vast.
De acties gaan feitelijk over de uitvoering van het onderhandelingsakkoord dat werkgeversorganisatie VO-raad en de vakbonden op 12 september bereikten. De VO-raad vond de afspraken bij nader inzien te duur.Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond AOb sprak de leraren in Utrecht toe. Hij zat namens zijn achterban aan de onderhandelingstafel en zei dat hij nog nooit in zijn leven soortgelijke onderhandelingen had meegemaakt. „De handelwijze van de VO-raad kan ik alleen omschrijven als onbetrouwbaar, onfatsoenlijk en onmaatschappelijk", aldus Dresscher. Dresscher noemde het voorstel dat dinsdag op tafel werd gelegd een belediging. Volgens hem was de enige optie de onderhandelingen af te breken.
Volgens de onderwijsbond hadden 13.000 leraren zich ingeschreven als staker. Uit het land kwamen echter berichten dat de animo niet zo groot was om het werk neer te leggen en naar Utrecht af te reizen.
Zo staakten leraren in het voortgezet onderwijs in Brabant en Limburg nauwelijks. Volgens schoolbesturen en rectoren van grote middelbare scholen is de actiebereidheid mager. Alleen de Praktijkschool in Helmond bleef de hele dag dicht omdat alle docenten staakten.
Ook in de grote steden was de animo gering. Op de Rotterdamse Wolfert van Borselen Scholengroep staakte ongeveer 4 procent van de leraren, aldus een woordvoerder. „Veel docenten zijn van mening dat de staking te vroeg is. Ze willen nu nog helemaal niet het werk neerleggen".
Ook in Amsterdam deden weinig docenten mee. Ongeveer 45 leraren van de Esprit Scholengemeenschap legden het werk neer. Op de elf Esprit–scholen werken in totaal 850 mensen. Op het Montessori College Oost was de actiebereidheid iets groter. Ongeveer dertig van de zeventig medewerkers staakten.
Den Haag gaf eenzelfde beeld te zien. „Van onze school doet maar één leraar mee", aldus een conrector van het Segbroek College. „De meeste leraren van onze school zijn het niet eens met de eisen van de Algemene Onderwijs Bond".
Toch was de AOb, de onderwijsbond van de FNV, tevreden over de deelname aan de staking. De bond constateerde dat sinds het laatste bod van de VO-raad dinsdag de actiebereidheid sterk is toegenomen. Veel docenten blijken de organisatie van de werkgevers niet meer als een betrouwbare partner te zien om de werkdruk in het voortgezet onderwijs terug te brengen, aldus de onderwijsbond.
De VO-raad was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.