De Geus: Sociaal akkoord komt er
Minister De Geus van Sociale Zaken is ervan overtuigd dat de sociale partners en het kabinet aanstaande donderdag tijdens het najaarsoverleg een sociaal akkoord zullen sluiten om de Nederlandse economie uit het slop te halen.
Dat zei de bewindsman zaterdag in de wandelgangen van een CDA-vrouwenbijeenkomst in Utrecht. De Geus is zeer verheugd dat werkgevers en werknemers eind vorige week overeenkwamen dat de CAO-loonstijging volgend jaar maximaal 2,5 procent mag bedragen; dat is het inflatieniveau.
Als tegenprestatie van het kabinet willen de werkgevers en werknemers de 500 miljoen lastenverlichting die op Prinsjesdag in het vooruitzicht is gesteld. De werkgevers willen 250 miljoen gebruiken om hun deel van de WW-premie te verlagen. De werknemers willen ’hun’ 250 miljoen besteden aan het gedeeltelijk behouden van Melkertbanen en aan verhoging van de algemene belastingaftrek.
Minister De Geus heeft daar geen moeite mee. Waar hij wel problemen mee heeft, is de 128 miljoen euro extra die de vakbonden claimen voor de spaarloonregeling. „We hebben op 8 en 9 november voorbesprekingen gevoerd met werkgevers en werknemers. Het kabinet heeft toen het wisselgeld niet in de achterzak gehouden. Er is dus geen geld extra. Maar we gaan nog eens goed kijken naar hetgeen de bonden vragen. Een deel van hun wensen kost geen geld en een ander deel wel. Maar we gaan wel een akkoord sluiten”, aldus de bewindsman zaterdag.
Het kabinet gaat donderdag mogelijk alsnog proberen een sociaal akkoord voor meerdere jaren te sluiten. Die wens van het kabinet stuitte tijdens de voorbesprekingen op een blokkade van de FNV. De bond wil alleen voor 2003 afspraken maken. In een meerjarig akkoord moeten ook afspraken komen over de WAO. De FNV vindt de voorstellen die het kabinet in petto heeft „asociaal.” Bovendien vindt de bond het niet terecht dat een demissionair kabinet meerjarige afspraken met bonden en werkgevers maakt.