Dure huizen
Nog twee jaar en dan zijn de huizen peperduur. Althans, dat is de waarschuwing van de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. Projectontwikkelaars hebben de laatste maand veel minder woningen verkocht. Sinds oktober is de verkoop met 70 procent gedaald ten opzicht van 2006.
Het gevolg is dat de ondernemers geen nieuwe bouwplannen gaan realiseren, waardoor er over twee jaar een groot tekort aan huizen zal zijn. Dat zal leiden tot een explosie van de prijzen, zo denken zij.Het signaal dat de NVB afgeeft, is opmerkelijk. Algemeen leeft immers de gedachte dat de huizenprijzen de komende tijd juist zullen gaan dalen. De bouwers kunnen alleen gelijk krijgen als ondanks het sombere economisch tij de vraag gelijk blijft.
In een brandbrief hebben de projectontwikkelaars de overheid gevraagd stimuleringsmaatregelen te nemen, zodat de consument weer gaat kopen. Daarbij denken zij aan de tijdelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting. Die is nu 6 procent. Bij de aankoop van een woning van twee ton door een gezin met een modaal inkomen is die extra heffing een fors bedrag waarvoor het vaak lang moet sparen of een hogere hypotheek moet afsluiten. Daarnaast vraagt de NVB verlaging van de btw en verruiming van het maximale bedrag dat onder de Nationale Hypotheek Garantie valt. Dit zijn ook maatregelen waar bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis voor pleit.
Het verlanglijstje dat de projectontwikkelaars op tafel hebben gelegd, is bepaald niet bescheiden. Dat er een probleem is op de huizenmarkt, zal niemand ontkennen. Dat het nodig kan zijn dat de overheid op enig moment iets doet, weet ook iedereen. Maar de brandbrief van de NVB legt daar wel eenzijdig de nadruk op.
Opvallend is namelijk dat de projectontwikkelaars niet aangeven wat hun bedrijfstak zelf kan doen. Elk bedrijf heeft immers ook een eigen verantwoordelijkheid als het minder goed gaat op de markt. Winkeliers zijn dan gewend klanten terug te lokken met bijzondere aanbiedingen en slagen er dan vaak in toch een stuk omzet binnen te halen. Waarom zouden bouwondernemingen niet iets dergelijks kunnen doen?
Het verweer van de NVB is dat de hoge prijs voor nieuwbouwprojecten samenhangt met de hoge grondprijzen die gemeenten berekenen aan kopers. Maar ook dat is maar de helft van het verhaal. Het is algemeen bekend dat projectontwikkelaars op die grondprijs juist behoorlijk tot veel verdienen. Soms al jaren voordat een voornemen tot bebouwing in de gemeenteraad is goedgekeurd, hebben ontwikkelaars percelen tegen lage prijzen van particulieren gekocht. Met het slaan van de eerste paal voor woningbouwprojecten cashen ze dan zelf het vijf- tot tienvoudige van hetgeen ze hebben betaald. Ongetwijfeld konden daarvan meerdere appels voor de dorst worden weggelegd. Het zou goed zijn als projectontwikkelaars uit die tegoeden nu voor de consument aantrekkelijke aanbiedingen mogelijk maakten.
Een dergelijk initiatief zou de zorg van de NVB geloofwaardiger maken dan haar voornemen te wachten met het ontwikkelen van bouwplannen die inderdaad zal leiden tot stijging van de huizenprijzen. De crisis raakt de hele economie en iedereen. Daarom mag van overheid, burger en bedrijfsleven worden verwacht dat men er in gezamenlijkheid probeert uit te komen. Alle problemen kunnen en mogen niet eenzijdig bij de overheid worden neergelegd.
Daarbij moet het bedrijfsleven beseffen dat overheidssteun gefinancierd moet worden. Uiteindelijk zal de belastingbetaler de effecten van de toezeggingen uit Den Haag gaan merken. Een hogere belastingdruk heeft ook effecten op de economie. De burger kan zijn geld immers maar één keer uitgeven.