Economie

Kamer stelt eisen aan verkorting werktijd

De Tweede Kamer is verdeeld over de inzet van werktijdverkorting voor bedrijven die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt. Eventuele inzet van dit instrument moet volgens de coalitiefracties aan strikte voorwaarden worden verbonden.

Redactie politiek
19 November 2008 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:45
Werktijdverkorting om de problemen door de kredietcrisis het hoofd te bieden, mag alleen onder strikte voorwaarden. Foto EPA
Werktijdverkorting om de problemen door de kredietcrisis het hoofd te bieden, mag alleen onder strikte voorwaarden. Foto EPA

Dat bleek dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over de economische gevolgen van de financiële crisis.De linkse partijen staan met de PVV sympathiek tegenover het verzoek van de vakbeweging en werkgevers om de huidige mogelijkheden tot werktijdverkorting te verruimen. Oppositiepartijen VVD en D66 zien er niets in.

Hoewel met name de regeringspartijen CDA -„grote terughoudendheid”- en ChristenUnie -„geen overhaaste beslissingen”- nog wel haken en ogen zien, lijken ze onder stringente voorwaarden akkoord te willen gaan met de inzet van werktijdverkorting om de economische crisis te pareren.

Gezonde bedrijven die aantoonbaar last hebben van de kredietcrisis zouden in dat geval hun werknemers tijdelijk minder kunnen laten werken, zonder ze te hoeven ontslaan. Werknemers ontvangen gedurende die periode een WW-uitkering en kunnen weer aan de slag als het werk aantrekt.

De malaise op de internationale financiële markten lijkt zich meer en meer te vertalen in economische teruggang. Dit zet de omzetten van bedrijven onder druk en daarmee de werkgelegenheid. Om tijdelijk meer lucht te krijgen hebben al minstens 35 bedrijven laten weten gebruik te willen maken van de regeling tot werktijdverkorting.

Ook de ministers Donner (Sociale Zaken) en Bos (Financiën) benadrukten dinsdag dat het niet de bedoeling is om met WW-geld kwakkelende bedrijven overeind te houden. „Geen steun aan slechte bedrijven”, zei ook minister van der Hoeven van Economische Zaken.

Donner waarschuwde daarnaast voor overhaaste beslissingen. Hij wees erop dat het kabinet deze week nog spreekt met werkgevers en vakbonden over de economische ontwikkelingen en de noodzaak van maatregelen.

Het kabinet beslist mogelijk vrijdag, of anders begin volgende week, over de inzet van werktijdverkorting. Dan verschijnt ook een brief waarin een totaalaanpak wordt voorgesteld om de gevolgen van de kredietcrisis te dempen.

Zo kan er volgens Bos worden getracht grote private investeringen die voor latere jaren zijn gepland, naar voren te halen. Begrotingstechnisch is die optie voor publieke investeringen minder eenvoudig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer