Binnenland

Tiel wil verleden levend houden

De gemeente Tiel wil de cultuurhistorische identiteit van de stad behouden en versterken. Zo moet het verleden ook in de toekomst zichtbaar blijven voor inwoners en bezoekers.

Van onze correspondent
19 November 2008 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 06:45

De gemeente werkt daarom aan een kadernota, waarin de missie en ambities van de stad op dit gebied staan omschreven. Deze nota moet de basis vormen voor het toekomstige beleid.Het gemeentebestuur wijst op het rijke verleden van Tiel. In de stad staan tal van oude boerderijen en monumentale panden, liggen historische stratenpatronen en eeuwenoude dorpslanen en bevinden zich naoorlogse gebouwen met een bijzondere architectuur.

Bovendien telt de gemeente een grote hoeveelheid archeologische vindplaatsen. Daarbij gaat het onder meer om de Bataafse nederzetting in de wijk Passewaay en de onlangs ontdekte resten van een bijzondere vindplaats uit de middeleeuwen in de kern Kapel-Avezaath.

„Al deze cultuurhistorische waarden hebben bijgedragen aan de identiteit van Tiel. Ze geven antwoord op de vraag hoe de stad en de omliggende dorpen zijn ontstaan en wie daar woonden”, aldus de gemeente.

Tiel wil cultuurhistorisch beleid ontwikkelen om de kennis van de geschiedenis te verbreden en die met een breed publiek te delen. Eind deze maand wordt de nota besproken in commissieverband, in januari buigt de raad zich erover. Daarna begint de gemeente met de uitwerking van het beleid. De inwoners krijgen in die periode de kans om op de plannen te reageren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer