Uitleg: Ledenregistratie PKN
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is bezig met de ontwikkeling van een nieuw, landelijk systeem voor de registratie van haar leden. Nadat een overname van het bedrijf Hagru, dat softwareprogramma Scipio ontwikkelt, door de PKN rond leek, ketste de deal dinsdag ineens af. Enkele zaken op een rij.
NIEUW SYSTEEM: De kerkorde van de PKN stelt andere eisen aan de registratie van de leden dan de kerkorden van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. In het nieuwe ledenadministratiesysteem, dat nodig is vanwege de kerkvereniging in 2004, moet de plaatselijke gemeente centraal staan. De PKN kent vier soorten gemeenten: protestantse gemeenten, hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en lutherse gemeenten. Alle gegevens moeten landelijk geregistreerd worden.BESLUIT: De kleine synode van de Protestantse Kerk besloot in 2005 tot de invoering van een nieuw systeem voor landelijke ledenregistratie.
OPZET: Er was gekozen voor een centraal systeem dat door de gebruikers via internet te benaderen is. Dat wil zeggen dat de plaatselijke gemeenten hun eigen bestanden zouden beheren. De informatie werd echter niet meer op de eigen computer opgeslagen, maar op een centrale computer.
KOSTEN: De kosten voor de ontwikkeling van het systeem werden tijdens de ontwikkeling steeds naar boven bijgesteld. Werd eerst uitgegaan van een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro, inmiddels waren de kosten opgelopen tot zo’n 5,5 miljoen euro. Voor de gemeenten zou het systeem gratis worden.
VOORTGANGSRAPPORTAGE: In de in juni aan de kleine synode gepresenteerde voortgangsrapportage adviseerde de Dienstenorganisatie van de PKN de synode -het hoogste bestuursorgaan- te stoppen met Numeri en een nieuw systeem te ontwikkelen om de landelijke ledenregistratie goed te laten verlopen. Het voorstel van nieuwbouw hield onder meer in dat er een directe koppeling komt met een lokaal pakket -Scipio van de firma Hagru- dat veel gemeenten nu gebruiken. Het bestuur van de Dienstenorganisatie maakte in juni bekend dat het een overeenkomst had gesloten over de overname van Hagru, dit met het voorbehoud van goedkeuring van synode.
NIEUWBOUW: Nieuwbouw van het ledenregistratiesysteem zou, volgens onderzoeken, ongeveer net zo veel kosten als het afbouwen van Numeri. Volgens het rapport is het voordeel van nieuwbouw bovendien dat de beheerskosten van de software op de langere termijn veel lager liggen dan die van Numeri. Het programma Numeri is inmiddels zo complex geworden dat elke update van de onderliggende software veel extra geld kost. Overigens waren juist die lage beheerskosten van Numeri de laatste jaren steeds een argument om door te gaan met de ontwikkeling van het systeem, ondanks de tegenslagen.
STROP: De kleine synode van de Protestantse Kerk, een college van ruim dertig afgevaardigden uit de generale synode, besloot op 27 juni definitief te stoppen met Numeri. Dit betekent een strop van 3,2 miljoen euro voor de Protestantse Kerk. De 2 miljoen euro die niet als verlies wordt afgeschreven, wordt door de PKN gezien als „een blijvende investering.” De kleine synode besloot overigens in juni niet tot de bouw van een ander ledenregistratiesysteem. Ze wilde eerst een pas op de plaats maken.
EXTRA SYNODE: Op initiatief van de protestantse classis Amersfoort besloot het moderamen van de Protestantse Kerk op 27 september een extra generale synode te houden waar de gang van zaken rond Numeri besproken werd. De synode had veel kritiek op de gang van zaken rond Numeri, maar vond het niet nodig daaruit personele consequenties te trekken.
HAGRU: Hoewel de directeur van de Dienstenorganisatie, Haaije Feenstra, tijdens de extra synodevergadering de overname van Hagru door de PKN nog fel verdedigde, is dinsdag besloten de onderhandelingen af te breken. Beide partijen konden het niet eens worden over de invulling van de details van het akkoord dat in mei gesloten werd.