Economie

„Voorlichting VEH beetje prematuur”

De voorlichtingsavonden over de kredietcrisis die de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor de consument organiseert, zijn „een beetje prematuur” en kunnen de suggestie dat er iets mis is op de woningmarkt versterken.

18 November 2008 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 06:44

Dat zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvesting en woningmarkt aan de Technische Universiteit in Delft.Er worden minder huizen verkocht en ze staan langer te koop, erkent Boelhouwer. „Dat wil niet zeggen dat de kredietcrisis er de oorzaak van is. Als een minister zegt dat er een reddingsplan voor de huizenmarkt nodig is en als het gevoel van een crisis wordt aangepraat, bestaat de kans dat de woningmarkt echt in een crisis komt.”

Sinds het begin van de problemen in de financiële sector heerst er angst onder consumenten, aldus de hoogleraar. „Maar de situatie in Nederland is niet te vergelijken met die in de Verenigde Staten of Spanje.”

In de VS zijn op grote schaal onbetaalbare hypotheken verstrekt, waardoor consumenten in de problemen kwamen, aldus Boelhouwer. „Daardoor daalden de huizenprijzen enorm. In Spanje is de afgelopen jaren veel speculatief gebouwd. Veel mensen kochten daar meerdere appartementen, zodat ze die later met winst konden verkopen. Het aanbod is daar nu enorm en de prijs daalt. Doordat in Nederland altijd weinig is gebouwd, bestaat hier nog steeds een tekort op de huizenmarkt, waardoor prijzen niet hard gaan dalen.”


„Consument vraagt makelaar advies”

NIEUWEGEIN - Makelaars voorzien de consument op de woningmarkt steeds vaker van advies.

Dat zegt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

„Waren er vroeger 200 geïnteresseerden nodig om 100 nieuwbouwhuizen te verkopen, nu zijn dat er 400. Makelaars geven hun informatie over de woonlasten, en die bestaan uit meer dan alleen de kosten voor de hypotheek. Ook de maandelijkse energierekening en de kosten voor onderhoud horen daarbij.”

Ook vragen huizenverkopers zich vaak af of het wel het goede moment is om te verkopen, aldus Kimman. „We antwoorden dan dat een reële prijs en goed onderhoud nodig zijn. Het is een kopersmarkt geworden; anderhalf jaar geleden moest de koper nog binnen een dag beslissen, nu heeft hij keus uit elf huizen.”

Net als Roeland Kimman constateert Ed van de Bijl, directeur van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV), dat er een terugval is in het aantal verkochte huizen. „Met een aantrekkelijke rente en een lage werkeloosheid ziet de markt er voor de makelaar niet slecht uit. Er blijft een krapte op de woningmarkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer