Binnenland

„Terneuzen trendsetter op landelijke wiettop”

Burgemeester Lonink van Terneuzen wil zijn gemeente op de komende ’wiettop’ presenteren als trendsetter van het coffeeshopbeleid. De landelijke wietconferentie vindt vrijdag plaats in Almere.

Van onze correspondent
18 November 2008 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 06:44

Lonink ziet het overleg als een uitgelezen mogelijkheid om de Terneuzense plannen te ontvouwen. Waar eerder Bergen op Zoom en Roosendaal duidelijk stelling namen met het sluiten van de acht coffeeshops in de Brabantse grenssteden en voor een nulbeleid kozen, handhaaft de Zeeuwse havenplaats het gedoogbeleid door twee coffeeshops in Terneuzen toe te staan.Dat moet wel onder strikte voorwaarden gebeuren. „Onze situatie is verschillend. In Roosendaal en Bergen op Zoom bevindt zich naast de gedoogde coffeeshops een sterke illegale drugsmarkt met pandjes en drugsrunners”, aldus de burgemeester.

Lonink zegt zich te richten op drie pijlers: scheiding van harddrugs en softdrugs, het tegengaan van de overlast en het bestrijden van de drugscriminaliteit. Terneuzen hoopt met een versobering van het gedoogbeleid het drugstoerisme te ontmoedigen. „Het uitgangspunt is de stroom buitenlanders met 75 procent terug te dringen. We zijn op de goede weg.”

Zo verwacht Lonink veel van de invoering van een pasjessysteem met een registratie bij de coffeeshop, waardoor de klant gebonden is aan een maximum van 3 gram cannabis per dag. Ook wil hij minder verkoopuren en een beperkte voorraad van 600 gram softdrugs per dag. Het uiteindelijke doel is alleen nog de lokale markt te bedienen. Lonink merkt dat de reacties onder zijn collega-burgemeesters positief zijn. „Ze zien dat we proberen oplossingen aan te dragen en succes boeken.”

In Terneuzen is momenteel alleen coffeeshop Miami nog open. Dit jaar sloot Terneuzen Checkpoint, de grootste coffeeshop van Nederland met een jaaromzet van ruim 30 miljoen euro. Na een tweede inval in Checkpoint door de politie in mei werd gevreesd dat de drugscriminaliteit weer zou toenemen. „Er kwamen wel veel meer meldingen van overlast, maar dankzij een intensieve inzet van de politie hebben we het illegale circuit goed onder controle. De politie in Terneuzen kent bijna alle drugsrunners.” Volgens Lonink schrikken ook de boetes de drugscriminelen af. „Bij een eerste keer krijgt een gebruiker 200 euro boete, een dealer wordt met 500 euro boete bestraft. Daarna gaan we tot zwaardere sancties over.”

De burgemeester wacht nog op een uitspraak in een proces over het weren van niet-ingezetenen in grenscoffeeshops. Hij is daarnaast benieuwd hoe het beleid zich ontwikkelt in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Een nuloptie, zoals de ChristenUnie voorstelt, ziet Lonink nog niet zitten. „Als ik zeker zou weten dat er dan geen overlast meer was, zou ik er meteen voor kiezen.”

De landelijke wiettop vrijdag is een initiatief van de Maastrichtse burgemeester Leers. Aanleiding voor het overleg is het besluit van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom vorige maand om alle coffeeshops te sluiten. De gemeenten zijn de overlast die de coffeeshops veroorzaken beu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer